Wat is het verschil tussen een ladder en trap ?

door Steigerdeals
15 Januari 2024

Ladders en trappen zijn beide handige hulpmiddelen om op een hoger niveau te komen, maar ze hebben ook duidelijke verschillen. In dit artikel zullen we de belangrijkste kenmerken en voorbeelden van ladders en trappen bespreken, en hoe je de juiste keuze kunt maken voor jouw klus.

Ladders: flexibel en compact

Een ladder bestaat uit twee bomen die met elkaar verbonden zijn door sporten of treden. Een ladder kan tegen een muur geplaatst worden of vrijstaand zijn, afhankelijk van het type. Een ladder is meestal uitschuifbaar of opvouwbaar, waardoor hij makkelijk te transporteren is. Ladders nemen ook weinig ruimte in beslag als hij niet gebruikt wordt, daarnaast kan je gemakkelijk de ladder mee op pad nemen

Er zijn verschillende type ladders die geschikt zijn voor verschillende doeleinden. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Rechte ladder: dit is de meest eenvoudige vorm van een ladder, die tegen een muur of een ander steunpunt moet worden gezet. Een rechte ladder heeft geen bordes of stabilisatoren, waardoor hij minder stabiel is dan andere ladders. Het gebruik van deze ladder kom je vaak tegen bij het gebruik van huishoudelijke op een beperkte hoogte klussen zoals bij het schilderen en schoonmaken van ramen
 • Tweedelige ladder: Een tweedelige ladder is een ladder die uit twee delen bestaat, die aan elkaar bevestigd zijn met scharnieren. Een tweedelige ladder kan op verschillende manieren gebruikt worden, bijvoorbeeld als rechte ladder, als schuifladder, of als trapladder. Wij hebben verschillende merken tweedelige ladders in ons assortiment, zoals Altrex, Eurostrairs, MAXALL en Smart level.
 • Een driedelige ladder: dit is een uitschuifbare ladder die uit drie delen bestaat die je in verschillende standen kunt zetten. Driedelige ladders kunnen als rechte ladders, als dubbele trappen of als schuifladders gebruikt worden. Een driedelige ladder is zeer veelzijdig en kan voor verschillende klussen op verschillende hoogtes ingezet worden.
 • Vierdelige ladder: Een vierdelige ladder is een veelzijdig hulpmiddel voor verschillende klussen, zowel binnen als buiten. Deze ladders kunnen gemakkelijk worden ingeklapt tot een compact formaat, waardoor ze eenvoudig op te bergen en te vervoeren zijn. Ze zijn vaak gemaakt van hoogwaardig materiaal, waardoor ze duurzaam en stabiel zijn. Met een vierdelige ladder kun je veilig en efficiënt werken op verschillende hoogtes.
 • Telescoopladder: is een handig hulpmiddel om op verschillende hoogtes te werken, zonder dat je een lange of zware ladder nodig hebt. Je kunt de ladder in- en uitschuiven naar de gewenste lengte, zodat je altijd de juiste werkhoogte hebt. Een telescoopladder neemt weinig ruimte in beslag als hij is opgevouwen, waardoor je hem makkelijk kunt opbergen en vervoeren. Je kunt een telescoopladder gebruiken voor diverse klussen, zoals schilderen, snoeien, schoonmaken of repareren.
 • Vouwladder: een vouwladder is een veelzijdige ladder die op meerdere manieren kan worden ingeklapt en gebruikt. Het is ontworpen om te dienen als rechte ladder, dubbele ladder, trap en steiger, waardoor het ideaal is voor verschillende klussen en projecten. De ladder is gemakkelijk aan te passen en op te bergen, en biedt stabiliteit en veiligheid tijdens het werken op verschillende hoogtes. In ons assortiment vierdelige ladder bieden wij de merken Panthera, Altrex en Big one aan.
 •  Dakladders: Een dakladder is een speciaal ontworpen ladder met haken aan de bovenkant die over de nok van een dak kunnen worden geplaatst. Deze ladders worden gebruikt om veilige toegang te bieden tot daken tijdens bouw- en onderhoudswerkzaamheden.
 • Snoeiladders -en plukladders: Een snoeiladder, zoals aangeboden op Steigerdeals, is speciaal ontworpen voor het veilig bereiken en snoeien van bomen of struiken. Een plukladder is ontworpen om efficiënt en veilig fruit of andere oogst te plukken van bomen en hoge planten, deze kan niet staan op een harde ondergrond.

Trappen: vast en comfortabel

Een trap bestaat uit een reeks van horizontale bouwdelen die treden worden genoemd, die verbonden zijn door verticale bouwdelen die stootborden worden genoemd. Een trap beschikt meestal over een leuning of een balustrade aan de zijkant, die voor extra veiligheid en steun zorgt.

Er zijn ook verschillende type trappen die geschikt zijn voor verschillende doeleinden. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Bordestrappen: Een bordestrap: dit is een vaste trap die onderbroken wordt door een bordes of een platform, waar je even kunt stilstaan of van richting kunt veranderen. Een bordestrap heeft meestal meer ruimte nodig dan een gewone vaste trap, maar biedt ook meer comfort en veiligheid. Een bordestrap wordt vaak gebruikt in openbare gebouwen of in grote huizen. In ons assortiment zijn de merken Panthera, Eurostairs, MAXALL en Solide te verkrijgen
 • Enkele trappen: Als je op hoogte wilt werken, bijvoorbeeld voor schilderwerk dan is een enkele trap een goede keuze. Een enkele trap kun je tegen een wand of iets anders aan zetten.De merken enkele trappen die wij aanbieden zijn van Altrex
 • Dubbele trap: dit is een vrijstaande ladder die aan beide kanten beklimbaar is. Deze trap heeft brede treden die horizontaal zijn, waardoor je comfortabeler staat dan op een rechte ladder. Een dubbele trap is geschikt voor klussen waarbij je twee handen nodig hebt, zoals schilderen of behangen. De dubbele trappen zijn bij ons verkrijgbaar in de merken Panthera, Euroline, Eurostairs en Solide.
 • Huishoudtrappen: er zijn enkele en dubbele huishoudtrappen, de dubbele trap is erg functioneel aangezien deze via twee kanten kan worden opgetreden. De huishoudtrappen die wij aanbieden zijn van de merken Panther, Eurostairs en Altrex
 • Multifunctionele trappen: een multifunctionele trap is een veelzijdig hulpmiddel dat op verschillende manieren kan worden ingesteld en geconfigureerd, bijvoorbeeld als enkele trap of dubbele trap. De merken die wij aanbieden zijn, Panthera, Altrex, Euroline en Big One.
 •  Magazijn trappen: Een magazijntrap is een stevige en compacte trap die speciaal is ontworpen voor gebruik in magazijnen en industriële omgevingen. Deze trappen bieden een veilige en efficiënte manier voor personeel om toegang te krijgen tot hogere opslagruimtes en planken in een magazijn. Wij bieden deze aan van de merken Eurostairs en Solide.
 • Zoldertrappen: een zoldertrap is een inklapbare of uitschuifbare trap die specifiek is ontworpen voor toegang tot zolders. Deze trappen bieden een veilige en gemakkelijke manier om ruimtes op hoogte te bereiken en te gebruiken voor opslag of andere doeleinden. Wij bieden zoldertrappen aan van het merk Altrex

Multitrap van Panthera

Hoe kies je tussen een ladder en een trap?

Het verschil tussen een ladder en een trap zit hem dus vooral in de flexibiliteit, de stabiliteit en het comfort. Maar hoe kies je nu tussen deze twee opties voor jouw klus? Hier zijn enkele factoren waar je rekening mee moet houden:

 • De hoogte: een belangrijke factor om te bepalen of je een ladder of een trap nodig hebt, is de hoogte waarop je moet werken. Een ladder kan je meestal hoger brengen dan een trap, maar een trap is meestal veiliger en comfortabeler om op te staan. Een ladder heeft ook een maximale werkhoogte, die afhankelijk is van het type en de lengte van de ladder.
 • De ruimte: een andere factor om te bepalen of je een ladder of een trap nodig hebt, is de ruimte die je hebt om te werken. Een ladder neemt meestal minder ruimte in beslag dan een trap, zowel in gebruik als in opslag. Een ladder kan je ook makkelijker verplaatsen of vervoeren dan een trap. Een trap heeft meestal meer ruimte nodig om te installeren en te belopen, maar biedt ook meer steun en stabiliteit.
 • Het doel: een laatste factor om te bepalen of je een ladder of een trap nodig hebt, is het doel waarvoor je ze wilt gebruiken. Een ladder is meestal geschikt voor klussen die snel en eenvoudig zijn, zoals het vervangen van een lamp of het snoeien van een boom. Een trap is meestal geschikt voor klussen die langer en complexer zijn, zoals het schilderen van een muur of het leggen van een vloer.

Conclusie

Het verschil tussen een ladder en een trap is dus niet zo moeilijk te begrijpen als je kijkt naar de kenmerken en de voorbeelden van beide opties. Een ladder is flexibel en compact, maar minder stabiel en comfortabel dan een trap. Er wordt duidelijk een onderscheid gemaakt tussen de twee producten. Een trap is vast en comfortabel, maar minder flexibel en compact dan een ladder. De keuze tussen een ladder en een trap hangt af van de hoogte, de ruimte en het doel van je klus. Veilig werken op hoogte is altijd belangrijk, dus kies altijd de optie die het beste bij jouw situatie past.

Bij steigerdeals hebben een erg ruim assortiment aan ladders en trappen van hoge kwaliteit, die voldoen aan alle veiligheidseisen. Wij kunnen je adviseren over de juiste keuze voor jouw situatie, en je een scherpe prijs bieden. Neem dus snel contact met ons op, en profiteer van onze expertise en service. Want of je nu een ladder of een trap nodig hebt, wij hebben het voor je!

Je trapgat goed en veilig schilderen met ladder
door Steigerdeals
30 Januari 2024
Lees meer
Dakkapel schilderen? Hou hier rekening mee
door Steigerdeals
23 Januari 2024
Lees meer
Wat is het verschil tussen een ladder en trap ?
door Steigerdeals
15 Januari 2024
Lees meer