Nieuwe regelgeving voor het opbouwen van professionele rolsteigers in 2018

Vanaf 1 januari 2018 gelden er nieuwe regels voor de opbouwen van professionele rolsteigers. Op deze pagina leggen wij uit wat de nieuwe regelgeving inhoudt en hoe je jouw bestaande rolsteiger eenvoudig kunt upgraden zodat deze voldoet aan de nieuwe regelgeving.

 

Voor wie gelden de nieuwe regels?

De nieuwe regelgeving is alleen van toepassing bij professioneel gebruik, dus niet bij particulier gebruik. Al adviseren wij voor de veiligheid dit wel te doen. Let op: de nieuwe regelgeving geldt ook voor rolsteigers die voor deze datum zijn aangeschaft. En nee, dit betekent niet dat het traditionele systeem met schoren niet meer gebruikt mag worden. hieronder leggen we het uit voor u.

 

Wat zijn de nieuwe regels?

De nieuwe regelgeving is er om extra veiligheid te brengen bij het werken op hoogte en schrijft voor dat een werkplatform pas mag worden geplaatst nadat er 1 voorloopleuning op heuphoogte is aangebracht op de rolsteiger, bij losstaand gebruik dienen dit 2 voorloopleuningen te zijn.

Geen zorgen, om aan alle nieuwe eisen te voldoen is er door ons een voorloopleuning / montageleuning ontwikkeld.

Voorloopleuning professionele rolsteiger 

Hoe te plaatsen bij een vrijstaande Rolsteiger?

Bij een vrijstaande rolsteiger heb je minimaal 2 voorloopleuningen nodig, aan elke lange zijde 1. Elke keer als u een nieuw platform gaat plaatsen moet er eerst de voorloopleuning worden aangebracht alvorens u het platform mag betreden. 

 

Hoe te plaatsen bij een gevel rolsteiger?

Een rolsteiger die met minder dan 15 cm ruimte tegen de gevel aan geplaatst wordt, heb je genoeg aan 1 voorloopleuning i.c.m. diagonale schoren. Elke keer als er een nieuw platform moet worden geplaatst moeten eerst de voorloopleuningen worden aangebracht.

  

Aanpassen van je traditionele rolsteiger

De rolsteiger die je momenteel hebt, hoef je niet gelijk bij het grofvuil en is simpel aan tepassen om aan de nieuwe regels te voldoen! Bij het aanpassen van een rolsteiger met diagonaal en horizontaal schoren kan er 1 of meerdere voorloopleuningen worden aangeschaft. Kies je er voor om 1 voorloopleuning aan te schaffen dan kun je deze gebruiken door de voorloopleuning telkens na het plaatsen van het platform te vervangen door je eigen horizontaal en diagonaal schoren. Vervolgens gebruik je je voorloopleuning elke keer bij het opbouwen van het volgende platform.

 

Onze beschikbare voorloopleuningen vind je hier:

Rolsteiger voorloopleuning 190 cm

Rolsteiger voorloopleuning 250cm

Rolsteiger voorloopleuning 305 cm

 

Om deze uitleg duidelijker te maken hebben we een video waarin precies het gebruik van voorloopleuningen te zien is. Bekijk hier de video.

 voorloopleuning rolsteiger

Officiële berichtgeving vanuit de Inspectie SZW en VSB betreffende voorloopleuningen:

Advies ten aanzien van de nieuwe veiligere opbouwmethoden rolsteigers per 1-1-2018

(opgesteld door Inspectie SZW en VSB)

 

In 2011 heeft de Inspectie SZW aan de VSB gevraagd om nieuwe systemen / opbouwmethoden te ontwikkelen om het veilig werken met rolsteigers te verbeteren (met name tijdens de op- en afbouw).

Uitgangspunt hierbij is dat de randbeveiliging van een platform, bestaande uit minimaal een heupleuning, altijd is aangebracht voordat het platform wordt betreden. Vanzelfsprekend moeten werkvloeren altijd van een boven- en tussenleuningen en kantplank zijn voorzien.

Inspectie SZW heeft met de VSB afgesproken dat de branche een jaar de tijd krijgt voor deze ontwikkeling. Introductie heeft plaatsgevonden tijdens de Bouwbeurs 2013.

Er zijn verschillende systemen ontwikkeld door fabrikanten en leveranciers die aan dit veiligheidsniveau voldoen. In hoofdlijnen kunnen die zijn:

  • het aanbrengen van tijdelijke heupleuningen en eventueel knieleuningen
  • het aanbrengen van definitieve heupleuningen en eventueel knieleuningen
  • het aanbrengen van samengestelde systeemelementen die leuningwerk en diagonalen vervangen

De nieuwe veiligere opbouwmethoden zijn thans opgenomen in het vernieuwde A-blad rolsteigers (april 2016), met daarin de vermelding dat de veiligere opbouwmethoden verplicht worden per 1 januari 2018. Het vernieuwde A-blad rolsteigers zal worden opgenomen in diverse arbocatalogi en krijgt daarmee meer betekenis. Arbocatalogi volgen de stand van de techniek en geven invulling van door de overheid gestelde doelvoorschriften om gezond en veilig te kunnen werken.

Als u gebruik maakt van in een (goedgekeurde) arbocatalogus aangeboden maatregel, voldoet u aan hetgeen de Inspectie SZW (Arbowetgeving) van u verlangt.

Dit betekent niet dat alleen op de beschreven wijze aan de doelvoorschriften kan worden voldaan. Bent u in staat om op een andere aantoonbare manier hetzelfde beschermingsniveau te bieden, dan bent u daar vrij in. Bij de oude opbouwmethode is de kans groot dat het valgevaar niet afdoende wordt afgedekt.

Inspectie SZW wijst er op dat bij constatering van valgevaar geen concessies worden gedaan en in voorkomende gevallen zal overgaan tot stillegging van de werkzaamheden en het opleggen van een boete.