Veelgestelde vragen - steigers

door Steigerdeals
7 Juli 2020

Steigers, rolsteigers, kamersteigers

Er zijn altijd vragen die terug komen bij verschillende klanten. Om het je makkelijk te maken, hebben we de meest voorkomende vragen hieronder voor je uitgeschreven. 

 

Kan ik mijn rolsteiger uitbreiden?

Ja, het is mogelijk om een rolsteiger uit te breiden zodat je op een hogere hoogte kunt werken. Het is wel belangrijk dat je de juiste onderdelen hiervoor gebruikt. We hebben verschillende onderdelen die hiervoor te gebruiken zijn. Een hogere werkhoogte kan ook betekenen dat je aan andere eisen moet voldoen, denk aan het borgen van je rolsteigers of extra stabilisatoren voor extra stabiliteit. Gebruik je je rolsteiger los van een gevel, neem dan vier stabilisatoren. Mocht je hoger willen gaan opbouwen, neem dan contact op met onze servicedesk en dan kunnen wij je informeren over de mogelijkheden.

 

Kan ik mijn kamersteiger uitbreiden?

Ja, onze kamersteigers zijn allemaal uit te breiden in extra onderdelen en werkhoogte. Zo kun je bijvoorbeeld een kamersteiger in hoogte uit willen breiden omdat je bij de dakgoot wilt komen. Dan heb je extra opbouwframes en schoren nodig om de juiste stabiliteit en dus veiligheid te creëren.  Wanneer je de kamersteiger op hoogte los van de gevel zet, neem dan vier stabilisatoren.

De enige kamersteiger uit ons assortiment die niet uit te breiden is in de werkhoogte is de EVO kamersteiger. Deze heeft een maximale werkhoogte van 3 meter en valt niet verder uit te breiden.

 

Hoeveel is de maximale belasting van mijn carbondeck of houten steigerplatform?

De steigerplatformen hebben een maximale belasting van 150 kilogram per m², met een totale belasting van 135 kilogram. Ook zijn de maximale belastingen gelijk voor de carbondeck en een houten steigerplatform.

 

Hoeveel stabilisatoren moet ik gebruiken bij het gebruik van mijn steiger?

Het ligt per situatie verschillend namelijk wanneer je je steiger los van de gevel gebruikt vanaf een werkhoogte van 5 meter, is het verplicht om vier stabilisatoren te gebruiken. Wanneer je steiger tegen de gevel aanstaat, zijn twee stabilisatoren voldoende. Standaard krijgen onze rolsteigers twee stabilisatoren meegeleverd. Extra stabilisatoren zijn altijd na te bestellen, net zoals telestabilisatoren. Deze zijn in afmeting te verstellen zodat elke ondergrond de juiste ondersteuning geeft.

 

Wat is de maximale werkhoogte van mijn rolsteiger?

Dat is per gebruik verschillend.  Voor buiten kunnen onze brede rolsteigers tot een werkhoogte van 14 meter dus een platformhoogte van 12 meter. Voor binnen hebben we rolsteigers met een werkhoogte tot 10 meter en een platformhoogte van 8 meter. Wil je hoger dan deze aantallen werken? Neem dan contact op met onze servicedesk en dan kunnen wij je informeren over de mogelijkheden.

 

Hoe betreed ik mijn steiger?

Er is een duidelijk manier hoe je je steiger moet betreden; in elk geval nooit via de buitenzijde maar via de binnenzijde door de platformen met luik. De schoren van een rolsteiger zijn verder ook niet bedoeld om op te staan, doe dit dan ook niet.

 

Tot welke windkracht mag ik mijn steiger buiten gebruiken?

Een steiger mag buiten gebruikt worden tot een windkracht van 12,7 m/s. Dat is ongeveer bij windkracht 6 BFT. Houd hierbij wel rekening met rukwinden en windvlagen. Het is dus belangrijk om tijdig maatregelen te treffen.

 

Mag ik aan mijn steiger hijswerktuigen plaatsen om materiaal naar boven te hijsen?

Nee, het is niet toegestaan om hijswerktuigen aan of op de steiger te gebruiken, dit kan namelijk de stabiliteit van de steiger ernstig beïnvloeden. De steigeronderdelen, gereedschappen en materialen die je nodig hebt, zul je uitsluitend handmatig moeten aan-en afvoeren.

Hiervoor worden in de praktijk vaak een touw gebruikt. Voor onze solar of zonnepanelen klanten hebben we een speciale liftenframe die op onze rolsteigers kan worden gebruikt.

 

Kan ik mijn steiger in mijn eentje opbouwen of moet het met twee personen?

Je kunt je steiger in je eentje opbouwen. Het is handig om onze instructiefilmpjes van tevoren te bekijken of de handleiding door te nemen. Nu gaat het natuurlijk een stuk sneller wanneer je dit met z’n tweeën doet.

 

Moet ik altijd een kantplank gebruiken?

Ja wij adviseren altijd een kantplank bij je rolsteiger te gebruiken. Het voorkomt namelijk dan gereedschap naar beneden van de steiger kan vallen en het is ook een onderdeel van randbeveiliging van je steiger. De kantplank voorkomt ook dat je niet in de situatie komt dat je je voet onbewust naast het platform stapt.

 

Hoe moet ik mijn rolsteiger verplaatsen?

Wanneer je je rolsteiger veilig wilt verplaatsen, adviseren wij je de volgende stappen te volgen:

  1. Bouw je steiger terug naar een platformhoogte van maximaal 6,2 meter.
  2. Wanneer je de rolsteiger verplaats, zorg dat er absoluut geen personen of materiaal op de rolsteiger ligt. Een redelijke in kopper maar toch even de moeite waard om te vermelden.
  3. Kijk van tevoren om je heen of er geen openslaande deuren, overkappingen, kuilen of materiaal ligt. Op die manier voorkom je gevaarlijke situaties.
  4. Trek de stabilisatoren maximaal drie centimeter op.
  5. Verplaats de steiger alleen naar een vlakke, horizontale en voldoende draagkrachtige bodem.
  6. Op de nieuwe werkplek, stel je de rolsteiger opnieuw horizontaal met behulp van een waterpas.

 

Welke steiger heb ik nodig voor mijn klus?

Welke steiger je nodig hebt voor de klus die je gaat doen? Dat hebben wij in onze steiger 4 stappen plan uitgebreid uitgelegd. Het ligt er namelijk aan wat jouw wensen zijn en hoe je de steiger gaat gebruiken.  Ook geven onze deskundige graag advies.

 

Wat is het verschil tussen een basis rolsteiger en een compleet rolsteiger serie?

Onze basis rolsteiger zijn dezelfde steigers als de compleet rolsteiger series alleen zijn deze in minder materiaal. Het is dus de uitgeklede versie van de compleet steiger serie. Zo krijg je bij de basis serie ander materiaal zoals houten kantplanken i.p.v. aluminium of is deze enkel geschort en bij de compleet serie heb je dubbel geschort. We raden de basis rolsteiger serie aan voor particulieren of semi-professionelen die niet elke dag hun steiger gebruiken. Ben je professioneel, dan kun je beter kijken naar onze compleet steiger serie.

 

Wat is het verschil met de Euro rolsteiger serie en de andere series?

Bij de Euro rolsteiger serie wijkt het aantal materiaal soorten niet af dan die van de compleet of basis rolsteiger series. Het voornaamste verschil is het gebruik van conische pen in de frames van de Euro serie waardoor de rolsteiger makkelijker op te zetten is. De Euro serie raden wij dan ook aan bij professionele doeleinde waarbij de rolsteiger vaak wordt gebruikt.

 

Staat jouw vraag er niet tussen?

Je kunt altijd contact opnemen met onze service team via 085-0656192 om advies in te winnen of een vraag te stellen. We helpen je graag verder.

Je trapgat goed en veilig schilderen met ladder
door Steigerdeals
30 Januari 2024
Lees meer
Dakkapel schilderen? Hou hier rekening mee
door Steigerdeals
23 Januari 2024
Lees meer
Wat is het verschil tussen een ladder en trap ?
door Steigerdeals
15 Januari 2024
Lees meer