Vergeet je steiger niet te keuren!

door Steigerdeals
3 Juni 2022

Met het gebruik van klimmaterialen staat de veiligheid altijd voorop. Dit komt uiteraard door de hoogtes die worden bereikt tijdens de desbetreffende werkzaamheden. Het is essentieel om je materialen altijd goed te onderhouden en te checken. Het keuren hiervan moet je overlaten aan ervaren specialisten.

Essentie van keuring door specialisten

De wet- en regelgeving eist dat steigers waar regelmatig mee gewerkt worden jaarlijks moeten worden gekeurd. Deze keuring moet worden uitgevoerd door een deskundige op het vlak van klimmaterialen. Bij Steigerdeals beschikken wij over een gecertificeerde keurmeester, deze persoon beschikt over alle benodigde certificaten.

Binnenkort is het mogelijk om bij Steigerdeals keuringen aan te vragen. Vanwege het ruime aanbod van klimmaterialen, heeft elke productgroep zijn eigen keuring. Dit zijn de normen waarop gekeurd wordt:

 • NEN-EN 1004 norm
 • NEN 2718 voor rolsteiger conform
 • NEN 2484 voor ladders en trappen conform

Rolsteiger keuren

Bij het keuren van een rolsteiger zal de keurmeester alle losse onderdelen van de steiger apart keuren. De steiger hoeft hiervoor niet opgebouwd zijn, omdat de onderdelen apart worden genomen. De taak van de keurmeesters is het detecteren van gevaarlijke defecten die kunnen leiden tot gevaren bij de werkzaamheden. Denk hierbij aan slijtage, vervorming en het vormen van scheuren.

Daarnaast worden ook de verbindingen gecontroleerd zodat er meteen weer veilig gewerkt kan worden. Uiteraard is het verwacht dat de steiger altijd op de juiste manier wordt opgebouwd.

Niet duidelijk? Kijk dan de volgende video!

Ladders en trappen keuren

Net als bij rolsteigers moeten ladders en trappen voldoen aan bepaalde normen. In dit geval is dat de NEN 2484 norm, klimmaterialen die niet voldoet hieraan mogen niet worden verkocht. Er is geen harde verplichting aan de keuringsfrequentie, er wordt wel aangeraden dit minimaal één keer te doen per jaar.

Dit zijn de punten waarop wordt gekeurd bij een ladder:  

 • Is de antislip laag nog intact?
 • Zijn de afdekdoppen nog goed gemonteerd?
 • Is er sprake van verkleuring bij het aluminium?
 • Zijn de verbindingen in de ladder zelf nog in goede staat?
 • Is de ladder nog recht?

 

Periodieke keuring

Het regelmatig inspecteren van het klimmateriaal biedt de zekerheid van een lange levensduur. Omdat de klimmaterialen bij wisselende situaties worden gebruikt, is het mogelijk dat de materialen slijten. Bepaalde weeromstandigheden kunnen ook van invloed zijn op de staat van de materialen.


Het goedgekeurde materiaal wordt ter plaatse voorzien van een inspectiesticker en is daarna meteen weer klaar voor gebruik. Op deze sticker staan de conform eisen van de VCA vermeld met daarbij de volgende inspectiedatum. Als er toch iets vervangen moet worden qua materiaal is het verstandig dit direct te vervangen of te repareren. Het investeren in klimmaterialen doe je voor de eigen veiligheid.

 

Bij Steigerdeals kan je dit verwachten bij het bestelproces:

 • Gratis verzending binnen Nederland en België
 • Handige instructievideo’s en bijkomende handleidingen
 • Alle ladders op voorraad
 • Binnen 1 werkdag verzonden
 • Al onze producten zijn TÜV gecertificeerd
 • Klantenbeoordeling van 9,5

Toch extra hulp nodig bij het bestellen? Neem dan direct contact op met ons serviceteam of via 085-0656192. Wij staan altijd gelijk klaar om te helpen.

Je trapgat goed en veilig schilderen met ladder
door Steigerdeals
30 Januari 2024
Lees meer
Dakkapel schilderen? Hou hier rekening mee
door Steigerdeals
23 Januari 2024
Lees meer
Wat is het verschil tussen een ladder en trap ?
door Steigerdeals
15 Januari 2024
Lees meer