Je trapgat goed en veilig schilderen met ladder

door Steigerdeals
30 Januari 2024

Een trapgat schilderen is niet hetzelfde als een gewone muur schilderen. Je hebt namelijk te maken met een hoog en smal oppervlak, dat je niet zomaar kunt bereiken. Bovendien moet je rekening houden met de vorm en de afmetingen van je trapgat, de soort verf die je gebruikt en de veiligheid van jezelf en je omgeving. In deze blog vertellen we je hoe je met de juiste ladder je trapgat goed en veilig kunt schilderen.

Welke ladder heb je nodig voor je trapgat?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: welke ladder heb je nodig voor je trapgat? Er zijn verschillende soorten ladders die je kunt gebruiken, afhankelijk van de hoogte, de breedte en de vorm van je trapgat. De meest voorkomende opties zijn:

 • Rechte ladder: Dit is de meest eenvoudige en goedkope optie. Je zet de ladder tegen de muur die je wilt schilderen kijkt na of de sporten horizontaal staan en je klimt erop. Het nadeel is dat je de ladder steeds moet verplaatsen om een ander deel van het trapgat te schilderen. Bovendien moet je ervoor zorgen dat de ladder goed staat, dat wil zeggen dat de poten van de ladder op een stabiele ondergrond staan en dat de ladder een hoek van ongeveer 75 graden maakt met de muur. Je kunt de ladder bovenaan ook vastmaken aan een haak of een beugel om hem stabieler te maken.

Altrex All Round enkel rechte ladder 1 x 8

 • Telescopische ladders: Dit is een ladder die je kunt uitschuiven tot de gewenste lengte. Het voordeel is dat je met deze ladder een groot oppervlak kunt bereiken zonder de ladder te verplaatsen. Het nadeel is dat deze ladder duurder en zwaarder is dan een rechte ladder. Bovendien moet je ook bij deze ladder letten op de stabiliteit en de hoek van de ladder. Je kunt de telescopische ladder bovenaan ook vastmaken aan een haak of een beugel om hem stabieler te maken.

Panthera telescoopladder PRO 4,8 meter

 • Vouwladders: Dit is een ladder die je kunt vouwen tot verschillende vormen, zoals een A-vorm, een U-vorm of een L-vorm. Het voordeel is dat je met deze ladder verschillende delen van het trapgat kunt schilderen zonder de ladder te verplaatsen. Het nadeel is dat deze ladder duurder en zwaarder is dan een gewone ladder. Bovendien moet je ook bij deze ladder letten op de stabiliteit en de hoek van de ladder. Je kunt de vouwladder bovenaan ook vastmaken aan een haak of een beugel om hem stabieler te maken.

Varitrex-Prof vouwladder 4x3

De beste keuze voor je trapgat hangt af van je persoonlijke voorkeur, je budget en de beschikbaarheid van de ladder. Als je twijfelt, kun je altijd advies vragen aan een professionele schilder of een bouwmarkt.

Veilig trapgat schilderen?

De tweede vraag die je jezelf moet stellen is: hoe schilder je je trapgat veilig? Het schilderen van een trapgat brengt namelijk een aantal risico’s met zich mee, zoals vallen, uitglijden, duizelig worden of verf inademen. Om deze risico’s te verminderen, moet je de volgende maatregelen nemen:

 • Draag stevige droge schoenen die niet glad zijn. Vermijd slippers, sandalen of sokken.
 • Draag kleding die niet te los of te lang is. Vermijd sjaals, dassen of lange mouwen die in de weg kunnen zitten of ergens achter kunnen blijven haken.
 • Draag een veiligheidsbril en een mondkapje om je ogen en je luchtwegen te beschermen tegen stof, verf en andere deeltjes.
 • Zet de ladder op een vlakke en stevige ondergrond. Vermijd tapijt, zeil, gras of andere ongelijkmatige ondergrond. Gebruik eventueel een plank of een plaat om de ondergrond te verstevigen.
 • Zet de ladder zo dicht mogelijk bij de muur die je wilt schilderen. Vermijd een te grote afstand tussen de ladder of de steiger en de muur, want dan moet je te ver reiken en kun je je evenwicht verliezen.
 • Zet de ladder in de juiste hoek. Vermijd een te schuine of een te rechte positie van de ladder, want dan kan de ladder kantelen of wegglijden.
 • Zet de ladder vast. Gebruik een touw, een ketting of een spanband om de ladder aan de muur, de trap of een ander vast punt te bevestigen. Zorg ervoor dat de ladder niet kan verschuiven of omvallen.
 • Controleer de ladder op beschadigingen of gebreken. Vermijd een ladder of een steiger die gebroken, gescheurd, verbogen, verroest of versleten is. Vervang of repareer een ladder of een steiger die niet meer veilig is.
 • Controleer de verf op houdbaarheid en kwaliteit. Vermijd verf die te oud, te dik, te dun, te klonterig of te schimmelig is. Roer de verf goed door voor gebruik en bewaar de verf op een koele en droge plaats.

Hoe schilder je je trapgat goed?

De derde vraag die je jezelf moet stellen is: hoe schilder je je trapgat goed? Het schilderen van een trapgat is niet alleen een kwestie van verf op de muur smeren. Je moet namelijk ook rekening houden met de voorbereiding, de volgorde, de techniek en de afwerking van het schilderwerk. Om een mooi en duurzaam resultaat te krijgen, moet je de volgende stappen volgen:

 • Bereid de muur voor. Maak de muur schoon met een doek of een borstel om stof, vuil, vet of andere vlekken te verwijderen. Schuur de muur lichtjes met schuurpapier om oneffenheden of losse verf te verwijderen. Plak de randen van de muur af met schilders tape om te voorkomen dat je de trap, de plinten, de deuren of de ramen mee schildert.
 • Breng een grondlaag aan. Gebruik een kwast of een roller om een dunne en egale laag grondverf aan te brengen op de muur. De grondverf zorgt ervoor dat de verf beter hecht en dekt. Laat de grondverf goed drogen voordat je verder gaat met de volgende laag.
 • Breng de verf aan. Gebruik een kwast of een roller om een dunne en egale laag verf aan te brengen op de muur. Begin bij de bovenkant van het trapgat en werk naar beneden toe. Schilder in lange en rechte banen die elkaar iets overlappen. Laat de verf goed drogen voordat je verder gaat met de volgende laag. Breng zo nodig meerdere lagen verf aan om een mooi en dekkend resultaat te krijgen.
 • Werk de muur af. Verwijder de schilders tape als de verf nog nat is om te voorkomen dat de verf mee komt. Strijk eventuele oneffenheden of druppels glad met een kwast of een doek. Laat de verf volledig uitharden voordat je de ladder of de steiger weghaalt.

Wat zijn de beste tips en trucs voor het schilderen van je trapgat?

De vierde vraag die je jezelf moet stellen is: wat zijn de beste tips en trucs voor het schilderen van je trapgat? Het schilderen van een trapgat is niet alleen een kwestie van de juiste ladder, de juiste verf en de juiste werkwijze. Je kunt namelijk ook gebruik maken van een aantal handige hulpmiddelen, technieken en oplossingen die je werk makkelijker en beter maken. Hier zijn een paar tips en trucs die je kunt toepassen:

 • Gebruik een lange steel voor je kwast of je roller. Dit maakt het makkelijker om de hoge muren te bereiken zonder te ver te hoeven reiken of te bukken. Je kunt een lange steel kopen of zelf maken van een bezemsteel of een stok.
 • Gebruik een emmer, een bakje, een riem of een schort om je verf en je gereedschap mee te nemen. Dit voorkomt dat je steeds op en neer moet lopen of dat je iets laat vallen. Je kunt ook een haak of een klem gebruiken om je verf en je gereedschap aan de ladder of de steiger te hangen.
 • Gebruik een plank, een balk, een touw, een stang, een spiegel of een camera om de andere kant van het trapgat te schilderen. Dit voorkomt dat je over de leuning moet hangen of dat je op een onveilige manier moet overstappen. Je kunt een plank of een balk gebruiken om een brug te maken tussen de twee kanten van het trapgat. Je kunt ook een touw of een stang gebruiken om je kwast of je roller naar de andere kant te brengen. Je kunt ook een spiegel of een camera gebruiken om te zien wat je doet aan de andere kant.
 • Gebruik een watergedragen, een acryl- of een latexverf voor je trapgat. Dit zorgt voor een snelle droging, een goede hechting, een hoge dekkracht en een elastische en vochtbestendige afwerking. Je kunt een verf kiezen die past bij de stijl en de kleur van je trap en je trappenhuis.
 • Schilder eerst de randen en de hoeken, daarna de grote vlakken, van boven naar beneden, van links naar rechts en met de lichtinval mee. Dit zorgt voor een strak en egaal resultaat zonder strepen, vlekken, druipers of zakkers. Gebruik een kwast voor de randen en de hoeken en een roller voor de grote vlakken. Schilder in lange en rechte banen die elkaar iets overlappen.

Conclusie

Je hebt zojuist gelezen hoe je met de juiste ladder een trapgat kunt schilderen. Dit is een leuke en eenvoudige manier om je trap en je trappenhuis een nieuwe look te geven. Je hebt nu hopelijk genoeg inspiratie en inzicht om zelf aan de slag te gaan.

Als je nog meer tips en adviezen wilt over het schilderen van je trapgat, kun je een kijkje nemen op onze website. Daar vind je ook onze ladders die je helpen bij jouw klus! Je kunt ook contact met ons opnemen als je vragen hebt of hulp nodig hebt.

Je trapgat goed en veilig schilderen met ladder
door Steigerdeals
30 Januari 2024
Lees meer
Dakkapel schilderen? Hou hier rekening mee
door Steigerdeals
23 Januari 2024
Lees meer
Wat is het verschil tussen een ladder en trap ?
door Steigerdeals
15 Januari 2024
Lees meer