Hoe monteer je zelf een vlizotrap?

door Steigerdeals
8 November 2023

Wat is een vlizotrap?

Een vlizotrap is een handige oplossing om toegang te krijgen tot je zolder of vliering, zonder dat je veel ruimte verliest. Een vlizotrap is een inklapbare zoldertrap die bestaat uit drie delen die je kunt uitklappen en weer kunt opbergen in het luik. De meeste vlizotrappen zijn gemaakt van hout of metaal en worden als compleet pakket geleverd, inclusief het luik, de raveelbak en het sluitmechanisme.

Wat heb je nodig om een vlizotrap te monteren?

Om een vlizotrap te monteren, heb je de volgende materialen en gereedschappen nodig:

 • Een vlizotrap naar keuze. Je kunt kiezen uit verschillende modellen, afmetingen en prijzen.
 • Een decoupeerzaag om het gat in het plafond en de zoldervloer te zagen.
 • Een boormachine om gaten te boren in het plafond en de zoldervloer.
 • Een rolmaat, een potlood en een winkelhaak om het gat af te tekenen.
 • Een hamer, een schroevendraaier, een waterpas en een steeksleutel om de raveelbak, de afwerklijsten en de balustrade te bevestigen.
 • Een aantal spijkers, schroeven, pluggen en montagekit om alles vast te zetten.
 • Een trap of een ladder om op hoogte te werken.
 • Een helper om je te assisteren bij het tillen en vasthouden van de materialen.

Hoe monteer je een vlizotrap in 10 stappen?

Stap 1: Controleer het plafond en de balken

Voordat je begint met het monteren van de vlizotrap, moet je eerst controleren hoe de plafondbalken lopen en wat de onderlinge afstand is. Dit is belangrijk om te weten waar je het gat in het plafond kunt zagen en of je extra balken moet plaatsen om de raveelbak te ondersteunen. Zaag vervolgens met een decoupeerzaag een werkgat van 30x30 cm in het plafond, op de plek waar je de vlizotrap wilt hebben. Zorg ervoor dat je niet door elektriciteitsdraden of waterleidingen zaagt. Klim door het werkgat heen en inspecteer hoe de balken lopen.

Stap 2: Zaag een gat in het plafond

Nu je weet hoe de balken lopen, kun je het gat in het plafond op maat zagen. Het gat moet iets groter zijn dan de raveelbak die bij de vlizotrap hoort. De raveelbak is de houten bak waarin de vlizotrap wordt geplaatst. Meet de afmetingen van de raveelbak op en tel er aan elke kant ongeveer 1 cm bij op. Teken vervolgens met een rolmaat, een potlood en een winkelhaak het gat af op het plafond. Zaag met een decoupeerzaag vlak langs de balken het gezaagde gat uit. Bewaar het gezaagde stuk plafond, want dat kun je later gebruiken om het gat weer dicht te maken als je de vlizotrap wilt verwijderen.

Stap 3: Teken het gat af op de zoldervloer

Nu je het gat in het plafond hebt gezaagd, moet je ook een gat in de zoldervloer maken. Dit is nodig om ruimte te maken voor de vlizotrap als je hem uitklapt. Teken eerst het gat af op de onderzijde van de zoldervloer. Dit kun je doen door in de vier hoekpunten van het gat in het plafond een gat te boren door de vloer heen. Boor ook in het midden van het afgetekende vlak een gat. Zaag van daaruit met een decoupeerzaag eerst een klein mangat uit en klim daardoor de zolder op.

Stap 4: Zaag het trapgat uit

Als je op de zolder bent, kun je het trapgat op de zoldervloer aftekenen en uitzagen. Het trapgat moet iets groter zijn dan het onderste deel van de vlizotrap als je hem uitklapt. Meet de lengte en de breedte van het onderste trapdeel op en tel er aan elke kant ongeveer 2 cm bij op. Teken vervolgens met een rolmaat, een potlood en een winkelhaak het trapgat af op de zoldervloer, uitgaande van de boorgaten in de vier hoekpunten. Zaag met een decoupeerzaag een gat vlak langs de balken in de zoldervloer uit. Controleer steeds of je nog vlak langs de balken zaagt. Als je geen balken tegenkomt, moet je extra balken plaatsen om het trapgat te verstevigen.

Stap 5: Plaats de raveelbak

Nu je het gat in het plafond en de zoldervloer hebt gemaakt, kun je de raveelbak plaatsen. De raveelbak is de houten bak waarin de vlizotrap wordt geplaatst. Laat de raveelbak in het gat tussen de balken zakken tot de bovenzijde samenvalt met de zoldervloer. Maak de bak tijdelijk vast met een paar spijkers. Sla deze niet helemaal in het hout, zodat je ze later weer makkelijk kunt verwijderen. Schroef vervolgens met een schroevendraaier en schroeven van 8 cm lang de raveelbak aan de balken vast. Gebruik een waterpas om te controleren of de raveelbak recht en stevig zit.

Stap 6: Werk het gat af

Nu je de raveelbak hebt geplaatst, kun je het gat tussen de raveelbak en het plafond netjes afwerken. Dit doe je door vier afwerklijsten in verstek te zagen en deze tegen de onderkant van de raveelbak aan te timmeren. De afwerklijsten zijn houten latten die je kunt gebruiken om het gat mooi af te sluiten. Breng eerst montagekit aan op de afwerklijsten en timmer ze vervolgens met enkele spijkertjes (verloren kop) vast in de onderkant van de raveelbak. Zorg ervoor dat je geen spijkers of schroeven in het luik slaat, want dat kan het openen en sluiten belemmeren.

Stap 7: Bevestig balkjes rondom het trapgat

Om te voorkomen dat je per ongeluk door het trapgat valt als je op zolder bent, moet je balkjes rondom het trapgat bevestigen. Dit doe je door op de zoldervloer vier balkjes te schroeven: twee aan weerszijden en twee aan de korte zijde van het gat tegenover waar de trap straks uitkomt. De balkjes moeten even hoog zijn als de dikte van de zoldervloer, zodat ze niet uitsteken. Gebruik een boormachine, pluggen en schroeven om de balkjes vast te zetten.

Stap 8: Maak een balustrade

Om extra veiligheid te creëren, kun je ook een balustrade rondom het trapgat maken. Dit is een hekwerk dat bestaat uit verticale spijlen en horizontale liggers die je aan elkaar bevestigt. Je kunt kiezen uit verschillende materialen, zoals hout, metaal of kunststof. Je kunt ook kant-en-klare balustrades kopen die je alleen nog maar hoeft te monteren. Volg hiervoor de instructies die bij de balustrade horen. Als je zelf een balustrade wilt maken, kun je de volgende stappen volgen:

 • Meet de lengte en de hoogte van de balkjes rondom het trapgat op en zaag de liggers op maat. De liggers zijn de horizontale balken die je aan de boven- en onderkant van de spijlen bevestigt.
 • Meet de afstand tussen de liggers en zaag de spijlen op maat. De spijlen zijn de verticale balken die je tussen de liggers plaatst. Zorg ervoor dat de spijlen niet te ver uit elkaar staan, zodat er geen kinderen of huisdieren tussendoor kunnen glippen.
 • Boor gaten in de uiteinden van de liggers en in de zijkanten van de spijlen. Gebruik een boormachine en een houtboor die even dik is als de schroeven die je gaat gebruiken.
 • Bevestig de liggers aan de spijlen met schroeven. Gebruik een schroevendraaier of een boormachine met een schroefbitje om de schroeven vast te draaien.
 • Bevestig de balustrade aan de balkjes rondom het trapgat met schroeven. Gebruik een waterpas om te controleren of de balustrade recht en stevig zit.

Stap 9: Plaats de vlizotrap

Nu je de raveelbak en de balustrade hebt gemonteerd, kun je de vlizotrap plaatsen. De vlizotrap wordt meestal als een geheel met het luik geleverd. Je hoeft dus alleen nog maar het luik in de raveelbak te schuiven en het sluitmechanisme aan de raveelbak te bevestigen. Het sluitmechanisme is een metalen haak of klem die ervoor zorgt dat het luik goed dicht blijft. Controleer of het luik goed past en of de scharnierzijde van het luik naar de juiste kant wijst. Schroef vervolgens met een schroevendraaier en schroeven van 4 cm lang het sluitmechanisme aan de raveelbak vast.

Stap 10: Test de vlizotrap

Je bent nu bijna klaar met het monteren van de vlizotrap. Het enige wat je nog moet doen, is de vlizotrap testen. Klap de vlizotrap uit en weer in en controleer of hij goed werkt. Let op dat je de trap niet te hard of te snel uitklapt, want dat kan schade veroorzaken aan de trap of aan jezelf. Pas ook op dat je niet met je vingers tussen de trapdelen komt, want dat kan pijnlijk zijn. Lees ook altijd nog even goed de bijgeleverde gebruiksaanwijzing door om er zeker van te zijn dat je niets over het hoofd hebt gezien.

 

Conclusie

Een vlizotrap monteren is niet moeilijk, maar vergt wel enige precisie en handigheid. Het is namelijk belangrijk dat de trap veilig en stabiel is.

Als je op zoek bent naar een vlizotrap van hoge kwaliteit, dan raden wij je aan om een kijkje te nemen bij onze Altrex vlizotrappen. De Altrex vlizotrappen zijn gemaakt van duurzaam hout, daarnaast hebben ze een mooi design dat past bij elk interieur.

Bij Steigerdeals vind je de beste aanbiedingen voor Altrex vlizotrappen. Wij hebben verschillende modellen en maten op voorraad, zodat je altijd de juiste vlizotrap kunt vinden voor jouw situatie. Onze prijzen zijn scherp en onze levering is snel en gratis. Je kunt eenvoudig online bestellen via onze website of contact met ons opnemen voor advies.

Bedankt voor het lezen en veel succes met je vlizotrap!

Hoe en vanaf welke hoogte moet ik een steiger verankeren?
door Steigerdeals
28 November 2023
Lees meer
Hoe monteer je zelf een vlizotrap?
door Steigerdeals
8 November 2023
Lees meer
Hoe bouw je een steiger op?
door Steigerdeals
31 Oktober 2023
Lees meer