Een rolsteiger opbouwen, hier moet je op letten

door Steigerdeals
21 Juni 2021

Een rolsteiger opbouwen, hier moet je op letten

Het opbouwen van een rolsteiger is niet zo makkelijk als het lijkt. Er moet namelijk aan allerlei regels worden voldaan. Het is belangrijk dat de rolsteiger veilig en goed wordt opgebouwd en dat er hierbij rekening wordt gehouden met de gestelde eisen van de Arbo en wetgeving. 

Algemene informatie

Er zijn altijd een aantal zaken waar rekening mee moet worden gehouden als een rolsteiger wordt opgebouwd. Een rolsteiger is ervoor bedoeld om lichte werkzaamheden uit te voeren op hoogte. De rolsteiger moet op een stabiele en veilige werkvloer worden geplaatst om de basisveiligheid te garanderen. Het is niet de bedoeling dat een rolsteiger wordt gebruikt om toegang te leveren tot andere constructies. Daarnaast is het ook belangrijk dat er voldoende persoonlijke bescherming wordt gedragen, zoals werkhandschoenen, veiligheidsschoenen en een veiligheidshelm. Op zeer grote hoogte is het aangeraden om een life-line te gebruiken. 

Voorbereidingen 

Het opbouwen en afbreken van een rolsteiger moet altijd door twee personen worden gedaan. Het sorteren van de schoren op lengte maakt het opbouwproces makkelijker. Het overschrijden van de toegestane belasting van de rolsteiger wordt afgeraden, omdat de veiligheid zo niet meer gegarandeerd kan worden. Daarnaast moet er ook rekening worden gehouden met de weersomstandigheden, vooral de wind. Als het waait of als de rolsteiger op een plek staat waar de wind harder waait, moet de rolsteiger aan een gebouw of een andere stevige constructie worden verankerd. Als de rolsteiger voorzien is van een overkapping of doorwerktent, vangt deze extra wind. In dit geval moet er dan ook voor worden gezorgd dat de steiger wordt verankerd. Bij een windkracht van 6 of meer kan er niet worden gewerkt op de steiger. Het weghalen van de platformen en de zeilen wordt aangeraden om omwaaien te voorkomen. Als het sneeuwt of er als er ijs ligt, moet er van tevoren met zand worden gestrooid om de werkomgeving minder glad te maken. Verder moet er ook op de volgende punten worden gelet:

 • De rolsteiger moet waterpas staan. Hier kunnen wielspindels voor worden gebruikt. 
 • In de buurt van niet- geïsoleerde elektrische installaties of machines mag nooit een steiger gebruikt worden. 
 • Voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen, zodat onbevoegde mensen de steiger niet kunnen betreden. 
 • De steiger mag nooit op gestapelde planken of stenen worden geplaatst, want de ondergrond moet recht en stabiel zijn. 

Arbo

Een rolsteiger veilig opbouwen gebeurt volgens de Arbo. De Arbo is er voor de veiligheid van medewerkers en heeft regels opgesteld waarmee rolsteigers veilig kunnen worden opgebouwd. Hierbij moet er worden gewerkt met leuningen bij het opbouwen van de rolsteiger, zodat de veiligheid nog beter kan worden gewaarborgd. 

Stappenplan voor het opbouwen van een rolsteiger

 1. Wielen bevestigen in de opbouwframes.
 2. Frames aan elkaar koppelen met 2 horizontale schoren.
 3. Kruis maken met twee diagonaalschoren.
 4. Wielen op de rem zetten met de wielen naar buiten gedraaid. Wielen blokkeren door het remsysteem naar beneden te klikken.
 5. De steiger waterpas zetten door, indien nodig, spindels te verstellen.
 6. Twee of vier stabilisatoren bevestigen. Bij een vrijstaande steiger zijn vier stabilisatoren nodig. Bij een rolsteiger die tegen een muur of gevel staat, zijn twee stabilisatoren voldoende. 
 7. Met borgclips twee opbouwframes bevestigen.
 8. Voorloopleuningen monteren. Vrijstaand moet er aan beide kanten van de rolsteiger een leuning worden geplaatst. Als de steiger niet verder dan 15 cm van de muur staat, is één leuning voldoende. 
 9. De platformvloer(en) moeten op de bovenste sport van het frame worden geplaatst.
 10. Via de binnenkant van de sporten kan door het platform luik naar boven worden geklommen. 
 11. De opbouwframes moeten opnieuw worden geplaatst en met een borgclip worden bevestigd.
 12. De vorige stappen kunnen worden herhaald tot de gewenste hoogte is bereikt.
 13. De kantplankset moet rondom de bovenste platformen worden geplaatst.
Het veilig gebruiken van een telescoopladder
door Steigerdeals
19 Januari 2023
Lees meer
Uit welke onderdelen bestaat een rolsteiger?
door Steigerdeals
11 Januari 2023
Lees meer
Vergeet je steiger niet te keuren!
door Steigerdeals
3 Juni 2022
Lees meer