Een bouwsteiger opbouwen

door Steigerdeals
6 Juli 2021

Een bouwsteiger opbouwen

Bij een groot bouwproject zoals het bouwen van een gebouw, het stuken en schilderen van muren op flinke hoogte of het schoonmaken van kozijnen en ramen heb je een bouwsteiger nodig. Bouwsteigers kun je in verschillende maten en soorten kopen of huren. Heb je een bouwsteiger nodig voor een nieuw bouwproject? Dan is het wel zo handig dat je weet welke steiger je precies moet gebruiken en welke materialen je hiervoor nodig hebt. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten voordat je een bouwsteiger gaat aanschaffen.

Belangrijk om te weten voor het kopen van een bouwsteiger

Er zijn dus verschillende soorten steigers die je kunt gebruiken voor het opbouwen van je bouwsteiger. Het is vooral belangrijk dat je weet welke steiger je nodig hebt en welke extra tools of materialen je moet gebruiken. Je wilt natuurlijk wel zo veilig mogelijk te werk kunnen gaan. Vraag je de volgende dingen af wanneer je een bouwsteiger gaat kopen of huren:

  • Welke klus ga ik uitvoeren?
  • Hoe hoog moet de steiger zijn?
  • Hoe vaak heb ik de steiger nodig?
  • Is de klus binnen of buiten? 

Ga je een steiger kopen? Dan zul je deze vragen helder voor jezelf moeten krijgen. Bij Steigerdeals vinden wij het belangrijk om goed en passend advies te geven. Kom je er zelf niet uit? Neem dan contact met ons op. Wij staan namelijk voor je klaar om je te helpen zodat je snel de juiste steiger hebt gevonden voor jouw project!

Verschillende steigers en materialen

Steigers die bij veel bouwprojecten gebruikt worden, zijn rolsteigers en kamersteigers. De kamersteiger kun je makkelijk vervoeren doordat deze niet al te groot is, de steiger is makkelijk in en uit te vouwen. Een kamersteiger kan een maximale hoogte hebben van 8 meter, de breedte is 75, 90 of 135 cm. Omdat de kamersteiger zo klein is, wordt deze ook vaak alleen gebruikt voor klussen die binnenshuis gedaan worden. Je kunt de kamersteiger dus goed gebruiken voor klussen zoals het stucen van muren, schilderen, schoonmaken van kozijnen of dakranden.  

De rolsteiger daarentegen wordt vaak juist buiten gebruikt. Deze steiger is ook meer geschikt voor grote bouwprojecten. De rolsteiger heeft zwenkwielen met een pendel wat het handig maakt om deze te verplaatsen. De platformen van de rolsteiger kunnen tot 3,05 meter groot zijn. Bij het opbouwen van de steigers is het belangrijk dat je de juiste stappen opvolgt. Dit scheelt namelijk tijd bij het opbouwen van de steigers. Daarnaast is het noodzakelijk omdat je dan zeker weet dat de steiger veilig en stabiel is. De rolsteigers zijn allemaal van aluminium gemaakt wat ervoor zorgt dat deze licht zijn en dus makkelijk te verplaatsen zijn. Steigers die hoger dan 8 meter binnen zijn en hoger dan 12 meter buiten hebben een verplichte verankering nodig.

Hoe en vanaf welke hoogte moet ik een steiger verankeren?
door Steigerdeals
28 November 2023
Lees meer
Hoe monteer je zelf een vlizotrap?
door Steigerdeals
8 November 2023
Lees meer
Hoe bouw je een steiger op?
door Steigerdeals
31 Oktober 2023
Lees meer