Dakkapel schilderen? Hou hier rekening mee

door Steigerdeals
23 Januari 2024

Een dakkapel is een mooie toevoeging aan je huis, maar het vergt ook onderhoud. De dakkapel verven is een van de belangrijkste onderdelen van het onderhoud van je dakkapel. Dit is niet alleen voor de uitstraling, maar ook voor de bescherming van je dakkapel. Een dakkapel schilderen is echter geen eenvoudige klus. Je moet rekening houden met verschillende factoren, zoals het type dakkapel, het type verf, de weersomstandigheden, de veiligheid en de kosten. In deze blog geven we je een aantal tips en adviezen over hoe je je dakkapel kunt schilderen met een steiger. We bespreken ook de voor- en nadelen van het zelf doen of het laten doen door een professionele schilder.

Waarom moet je je dakkapel schilderen?

Een dakkapel schilderen is niet alleen een kwestie van smaak, maar ook van noodzaak. Een dakkapel heeft namelijk een beschermende functie voor je huis. Door je dakkapel te verven, zorg je ervoor dat je dakkapel beschermd is tegen vocht, schimmel, houtrot, insecten, barsten, roest en vervorming. Een dakkapel schilderen zorgt ervoor dat deze functie behouden blijft. Een nieuwe verflaag beschermt je dakkapel tegen de invloeden van het weer, zoals zon, regen, wind, sneeuw en hagel. Ook voorkomt het dat je dakkapel gaat rotten, scheuren, kromtrekken of verkleuren. Een dakkapel schilderen verlengt dus de levensduur van je dakkapel en bespaart je op de lange termijn kosten voor reparatie of vervanging.

Hoe vaak moet je je dakkapel schilderen?

Hoe vaak je je dakkapel moet schilderen hangt af van het materiaal waarvan je dakkapel gemaakt is. Een houten dakkapel moet vaker geschilderd worden dan een kunststof of aluminium dakkapel. Dit komt omdat hout een natuurlijk materiaal is dat gevoeliger is voor vocht, temperatuur en insecten. Een houten dakkapel moet gemiddeld elke vijf jaar geschilderd worden, terwijl een kunststof of aluminium dakkapel elke tien jaar een nieuw likje verf nodig heeft. Natuurlijk kan dit ook variëren afhankelijk van de kwaliteit van de verf, de kleur van de verf, de ligging van je dakkapel en de mate van blootstelling aan de zon.

Hoe kun je zien of je dakkapel geschilderd moet worden?

Je kunt zien of je dakkapel geschilderd moet worden door te letten op een aantal tekenen van slijtage. Als je dakkapel een of meer van de volgende kenmerken vertoont, is het tijd om je dakkapel te schilderen:

  • De verf is verkleurd, verbleekt of dof geworden.
  • De verf is gebarsten, afgebladderd of losgelaten.
  • De verf is beschadigd door schimmel, algen, mos of roest.
  • De verf is vuil of vlekkerig geworden.
  • De verf is verouderd of niet meer naar je smaak.

Welke verf moet je gebruiken voor je dakkapel?

De verf die je moet gebruiken voor je dakkapel hangt af van het materiaal waarvan je dakkapel gemaakt is. Niet elke verf is geschikt voor elk materiaal. Je moet dus goed opletten welke verf je kiest voor je dakkapel. Hieronder geven we je een overzicht van de beste verf voor elk type dakkapel. Door de juiste verf te gebruiken zal het schilderwerk aanzienlijk beter worden.

Houten dakkapel

Voor een houten dakkapel kun je het beste een dekkende verf gebruiken. Dit is een verf die de ondergrond volledig bedekt en een egale kleur geeft. Een dekkende verf beschermt je houten dakkapel beter tegen vocht, uv-straling en houtrot. Je kunt kiezen tussen een verf op waterbasis of een verf op terpentinebasis. Een verf op waterbasis is milieuvriendelijker, droogt sneller en ruikt minder. Een verf op terpentinebasis is duurzamer, hecht beter en vloeit mooier. Voor een houten dakkapel heb je meestal een grondverf en een laklaag nodig. Een grondverf zorgt voor een goede hechting en een laklaag zorgt voor een mooie afwerking.

Kunststof dakkapel

Voor kunststof dakkapellen kun je het beste een speciale primer gebruiken. Dit is een verf die speciaal ontwikkeld is voor kunststof ondergronden. Een speciale primer zorgt ervoor dat de verf goed hecht aan het kunststof en voorkomt dat de verf gaat bladderen of afpellen. Je kunt kiezen tussen een primer op waterbasis of een primer op terpentinebasis. Een primer op waterbasis is milieuvriendelijker, droogt sneller en ruikt minder. Een primer op terpentinebasis is duurzamer, hecht beter en vloeit mooier. Voor een kunststof dakkapel heb je meestal een primer en een laklaag nodig. Een primer zorgt voor een goede hechting en een laklaag zorgt voor een mooie afwerking.

Aluminium dakkapel

Voor een aluminium dakkapel kun je het beste een speciale primer gebruiken. Dit is een verf die speciaal ontwikkeld is voor metalen ondergronden. Een speciale primer zorgt ervoor dat de verf goed hecht aan het aluminium en voorkomt dat de verf gaat roesten of corroderen. Je kunt kiezen tussen een primer op waterbasis of een primer op terpentinebasis. Een primer op waterbasis is milieuvriendelijker, droogt sneller en ruikt minder. Een primer op terpentinebasis is duurzamer, hecht beter en vloeit mooier. Voor een aluminium dakkapel heb je meestal een primer en een laklaag nodig.

Hoe moet je je dakkapel voorbereiden op het schilderen?

Als je je dakkapel gaat verven, moet je eerst een aantal voorbereidingen treffen om ervoor te zorgen dat het schilderwerk goed en netjes wordt uitgevoerd. Een goede voorbereiding is essentieel voor een mooi eindresultaat. Een slechte voorbereiding kan leiden tot een slechte hechting, een lelijke afwerking of een kortere levensduur van de verf. Hieronder geven we je een stappenplan voor het voorbereiden van je dakkapel op het schilderen.

Stap 1: Reinig je dakkapel

De eerste stap is het reinigen van je dakkapel. Dit doe je door je dakkapel af te spoelen met een tuinslang of een hogedrukreiniger. Hiermee verwijder je het losse vuil, stof, zand en andere verontreinigingen. Vervolgens maak je je dakkapel schoon met een sopje van water en een mild schoonmaakmiddel. Hiermee verwijder je het vette vuil, de schimmel, de algen, de mos en andere aanslag. Je kunt hiervoor een spons, een doek of een borstel gebruiken. Spoel je dakkapel daarna weer af met schoon water en laat het goed drogen.

Stap 2: Schuur je dakkapel

De tweede stap is het schuren van je dakkapel. Voordat je gaat schilderen, moet je de oude verflaag verwijderen met een schuurmachine of schuurpapier, om het oppervlak glad en egaal te maken. Dit doe je door je dakkapel licht op te schuren met een fijn schuurpapier of een schuurspons. Hiermee verwijder je de oude verflaag, de oneffenheden, de beschadigingen en de glans. Schuren zorgt ervoor dat de nieuwe verflaag beter hecht aan de ondergrond en dat je een glad en egaal oppervlak krijgt. Schuur je dakkapel in de richting van de houtnerf of de metaalstructuur.

Dakkapel zelf schilderen

Zelf je dakkapel schilderen heeft als voordeel dat je geld kunt besparen op de arbeidskosten van een professionele schilder. Je kunt ook zelf bepalen wanneer, hoe en met welke verf je je dakkapel wilt schilderen. Je hebt dus meer controle en flexibiliteit over het eindresultaat. Bovendien kan zelf schilderen een leuke en uitdagende klus zijn, waar je veel voldoening uit kunt halen.

Zelf je dakkapel schilderen heeft echter ook nadelen. Het is namelijk een tijdrovende, zware en lastige klus, die veel kennis, ervaring en vaardigheid vereist. Je moet rekening houden met veel aspecten, zoals de voorbereiding, de veiligheid, de kwaliteit en de garantie. Je moet ook investeren in de benodigde materialen, zoals de verf, de kwasten, de rollers, de spuiten, de steiger, de ladder of steiger en de beschermingsmiddelen. Als je fouten maakt of ontevreden bent met het resultaat, moet je zelf voor de kosten en de gevolgen opdraaien.

Dakkapel laten schilderen

Je dakkapel laten schilderen door een professionele schilder heeft als voordeel dat je verzekerd bent van een hoge kwaliteit, een snelle service en een lange garantie. Een professionele schilder heeft de juiste kennis, ervaring en vaardigheid om je dakkapel op een vakkundige en veilige manier te schilderen. Een professionele schilder kan je ook adviseren over de beste verf, de beste kleur en de beste methode voor je dakkapel. Bovendien hoef je zelf geen moeite, tijd of risico te nemen voor het schilderen van je dakkapel.

Je dakkapel laten schilderen door een professionele schilder heeft echter ook nadelen. Het is namelijk een dure optie, die afhankelijk is van de beschikbaarheid, de betrouwbaarheid en de eerlijkheid van de schilder. Je moet ook rekening houden met de voorwaarden, de afspraken en de verwachtingen van de schilder. Je hebt dus minder controle en flexibiliteit over het eindresultaat. Bovendien kan het laten schilderen van je dakkapel een onpersoonlijke en onbevredigende ervaring zijn, waar je weinig invloed op hebt. Als je je dakkapel krijgt geschilderd door een erkend schildersbedrijf, krijg je meestal ook een garantie.

Wat zijn de gemiddelde kosten van je dakkapel schilderen?

De gemiddelde kosten van je dakkapel schilderen hangen af van verschillende factoren, zoals het type dakkapel, het type verf, het type steiger, het aantal lagen, de grootte, de hoogte, de staat en de locatie van je dakkapel. Ook hangen de kosten af van de keuze tussen zelf schilderen of laten schilderen. Hieronder geven we je een indicatie van de gemiddelde kosten van je dakkapel schilderen.

Zelf schilderen

Als je zelf je dakkapel gaat schilderen, moet je rekening houden met de kosten van de verf, de kwasten, de rollers, de spuiten, de steiger, de ladder en de beschermingsmiddelen. De kosten van de verf variëren van 20 tot 50 euro per liter, afhankelijk van de kwaliteit, de kleur en het merk van de verf. De kosten van de kwasten, de rollers, de spuiten, de steiger, de ladder en de beschermingsmiddelen variëren van 10 tot 100 euro per stuk, afhankelijk van de kwaliteit, de grootte en het type van het materiaal. De totale kosten van zelf je dakkapel schilderen liggen gemiddeld tussen de 200 en 500 euro, exclusief de arbeidsuren.

Laten schilderen

Als je je dakkapel laat schilderen door een professionele schilder, moet je rekening houden met de kosten van de verf, de materialen, de steiger en het loon van de schilder. De kosten van de verf en de materialen zijn meestal inbegrepen in de offerte van de schilder, maar kunnen ook apart worden berekend. De kosten van de steiger zijn meestal niet inbegrepen in de offerte van de schilder, maar moeten apart worden gehuurd of gekocht. Het loon van de schilder varieert van 30 tot 50 euro per uur, afhankelijk van de kwaliteit, de ervaring en de reputatie van de schilder. De totale kosten van je dakkapel laten schilderen liggen gemiddeld tussen de 500 en 1000 euro, inclusief de arbeidsuren.

Hoe kun je besparen op de kosten van je dakkapel schilderen?

Je kunt besparen op de kosten van je dakkapel schilderen door een aantal tips en adviezen te volgen. Hieronder geven we je een aantal suggesties om de kosten van je dakkapel schilderen te verlagen.

  • Vergelijk verschillende offertes van verschillende schilders. Dit kun je doen door online of telefonisch meerdere offertes aan te vragen bij verschillende schildersbedrijven. Zo kun je de beste prijs, de beste kwaliteit en de beste service vinden voor je dakkapel schilderen. Vraag ook naar eventuele kortingen, acties of garanties die de schilders kunnen bieden.
  • Kies de juiste verf voor je dakkapel. Dit kun je doen door je goed te informeren over de verschillende soorten verf die geschikt zijn voor je dakkapel. Zo kun je de beste verf kiezen die past bij je budget, je smaak en je wensen. Kies ook voor een verf die lang meegaat, goed dekt en makkelijk aan te brengen is.
  • Kies de juiste steiger voor je dakkapel. Dit kun je doen door je goed te informeren over de verschillende soorten steigers die beschikbaar zijn voor je dakkapel. Zo kun je de beste steiger kiezen die past bij je budget, je veiligheid en je gemak. Kies ook voor een steiger die makkelijk te verplaatsen, op te bouwen en af te breken is.
  • Kies het juiste moment voor je dakkapel schilderen. Dit kun je doen door rekening te houden met de weersomstandigheden, de seizoenen en de vraag en aanbod van de schilders. Zo kun je het beste moment kiezen om je dakkapel te schilderen. Kies bij voorkeur voor een droge, windstille en bewolkte dag in het voorjaar of het najaar. Vermijd de zomer en de winter, want dan zijn de temperaturen te hoog of te laag voor de verf. Vermijd ook de piekperiodes, want dan zijn de schilders drukker en duurder.

Conclusie

We hebben je in deze blog alles verteld wat je moet weten over deze tijdrovende klus. Je hebt geleerd waarom het belangrijk is om je dakkapel te verven, tot aan hoe je je dakkapel stap voor stap verft. Het schilderen dakkapel project is eindelijk afgerond na het harde werken en je kan er nu van genieten.

Je hebt ook een idee gekregen van de kosten van het verven van je dakkapel en hoe je daarop kunt besparen. Je kunt nu zelf beslissen of je je dakkapel zelf gaat verven of dat je het overlaat aan een professionele schilder.

Wat je ook kiest, je hebt in ieder geval een goede steiger nodig om veilig en comfortabel te kunnen werken. Een steiger kopen is een investering die zichzelf terugverdient, omdat je hiermee je dakkapel beter kunt beschermen en verfraaien. Wij hebben een ruim assortiment aan steigers van verschillende maten, vormen en materialen. Wij kunnen je adviseren over welke steiger het meest geschikt is voor jouw situatie en wensen. Wij bieden je ook een scherpe prijs, een snelle levering, een goede service en een hoge kwaliteit.

 

Je trapgat goed en veilig schilderen met ladder
door Steigerdeals
30 Januari 2024
Lees meer
Dakkapel schilderen? Hou hier rekening mee
door Steigerdeals
23 Januari 2024
Lees meer
Wat is het verschil tussen een ladder en trap ?
door Steigerdeals
15 Januari 2024
Lees meer