Nieuwe regelgeving voor het opbouwen van professionele rolsteigers in 2018

Vanaf 1 januari 2018 gelden er nieuwe regels voor de opbouwen van professionele rolsteigers. Op deze pagina leggen wij uit wat de nieuwe regelgeving inhoudt en hoe je jouw bestaande rolsteiger eenvoudig kunt upgraden zodat deze voldoet aan de nieuwe regelgeving.

 

Voor wie gelden de nieuwe regels?

De nieuwe regelgeving is alleen van toepassing bij professioneel gebruik, dus niet bij particulier gebruik. Let op: de nieuwe regelgeving geldt ook voor rolsteigers die voor deze datum zijn aangeschaft.

 

Wat zijn de nieuwe regels?

De nieuwe regelgeving is er om extra veiligheid te brengen bij het werken op hoogte en schrijft voor dat een werkplatform pas mag worden geplaatst nadat er een leuning op heuphoogte rondom is aangebracht op de rolsteiger. Geen zorgen, om aan alle nieuwe eisen te voldoen is er door ons een voorloopleuning / montageleuning ontwikkeld. Boven de 2 meter platformhoogte worden de diagonaal- en horizontale schoren (volledig of gedeeltelijk) vervangen door voorloopleuningen.

Voorloopleuning professionele rolsteiger 

Hoe te plaatsen bij een vrijstaande Rolsteiger?

Bij een vrijstaande rolsteiger heb je minimaal 2 voorloopleuningen nodig, aan elke lange zijde 1. Elke keer als er een nieuw platform moet worden geplaatst moeten eerst de voorloopleuningen worden aangebracht.

 

Hoe te plaatsen bij een gevel rolsteiger?

Een rolsteiger die met minder dan 15 cm ruimte tegen de gevel aan geplaatst wordt, heb je genoeg aan 1 voorloopleuning i.c.m. diagonale schoren. Elke keer als er een nieuw platform moet worden geplaatst moeten eerst de voorloopleuningen worden aangebracht.

  

Aanpassen van je traditionele rolsteiger

De rolsteiger die je momenteel hebt, hoef je niet gelijk bij het grofvuil te zetten, gelukkig! Het is mogelijk om deze aan te passen om zo aan de nieuwe regelgeving te voldoen. Bij het aanpassen van een rolsteiger met diagonaal en horizontaal schoren kan er 1 of meerdere voorloopleuningen worden aangeschaft. Kies je er voor om 1 voorloopleuning aan te schaffen dan kun je deze gebruiken door de voorloopleuning telkens na het plaatsen van het platform te vervangen door je eigen horizontaal en diagonaal schoren. Vervolgens gebruik je je voorloopleuning elke keer bij het opbouwen van het volgende platform.

 

Ons advies

Het opbouwen van een rolsteiger met 1 voorloopleuning kost echter wel veel extra tijd en wij adviseren dan ook om de horizontaal en diagonaal schoren van je bestaande steiger helemaal te vervangen door voorloopleuningen. Je kunt op deze manier de voorloopleuningen plaatsen, het platform aanbrengen, omhoog klimmen om vervolgens de volgende voorloopleuning met platform te plaatsen.

Bekijk hier de video waarin het gebruik van de voorloopleuningen wordt gedemonstreerd.