Vanaf welke hoogte is valbeveiliging nodig?

door Steigerdeals
11 September 2023

Werken op hoogte brengt altijd risico’s met zich mee. Een val van een steiger, dak of ladder kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en veiligheid van de werknemer. Te vaak zijn er treurige berichten in de krant te lezen van valongelukken met fatale afloop, zoals dit recente voorbeeld. Daarom is het belangrijk om te weten vanaf welke hoogte valbeveiliging nodig is en hoe u deze op de juiste manier kunt toepassen. Ben je dakdekker, glazenwasser, zonnepanelen installateur of schilder van beroep? Lees deze blog dan extra zorgvuldig!

Wettelijke verplichting

Volgens de Arbeidsomstandighedenwet en het Arbeidsomstandighedenbesluit zijn werkgevers en gebouweigenaren verantwoordelijk voor het waarborgen van de veiligheid van de werknemers die op hoogte werken. Zij moeten ervoor zorgen dat de juiste maatregelen worden genomen om valgevaar te voorkomen of te beperken. Zie hier artikel van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Er is sprake van valgevaar als er een risico bestaat om van 2,5 meter of meer te vallen. In deze gevallen is valbeveiliging verplicht. Zoals in bovenstaand artikel te lezen is, zijn er ook situaties waarbij bij minder dan 2,5 meter hoogte maatregelen genomen dienen te worden (bijvoorbeeld bij werken boven het water). 

vanaf welke hoogte valbeveiliging

Soorten valbeveiliging

Er zijn verschillende soorten valbeveiliging die kunnen worden gebruikt om de veiligheid op hoogte te verbeteren. Deze kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën: collectieve valbeveiliging en persoonlijke valbeveiliging.

  • Collectieve valbeveiliging is bedoeld om meerdere personen tegelijk te beschermen tegen vallen. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van hekken, leuningen, borstweringen, vangnetten of stevige dakrandbeveiliging. RSS dakrandbeveiliging is een grote leverancier voor de beveiliging op het dak (schuin en plat). Deze maatregelen hebben de voorkeur boven persoonlijke valbeveiliging, omdat ze eenvoudiger en effectiever zijn.
  • Persoonlijke valbeveiliging is bedoeld om individuele personen te beschermen tegen vallen. Dit kan bijvoorbeeld door het dragen van een harnasgordel met een vanglijn die is bevestigd aan een ankerpunt. Deze maatregelen worden alleen genomen als de collectieve valbeveiliging niet mogelijk of niet voldoende is.

Collectieve valbeveiligingPersoonlijke valbeveiliging
(afbeelding 1. collectieve valbeveiliging, RSS dakrandbeveiliging)
(afbeelding 2. persoonlijke valbeveiliging, Kratos complete harnas steiger set)

Valbeveiliging bij het gebruik van steigers

Bij het gebruiken van rolsteigers of kamersteigers wordt er al vrij snel op 2,5 meter of hoger gewerkt. Dit betekent dat er altijd verplicht valbeveiliging gebruikt moet worden. Er gelden daarnaast ook extra veiligheidsmaatregelen voor het gebruiken van steigers.

  • Blokkeer alle wielen voordat je de rolsteiger beklimt
  • Beklim de rolsteiger van binnenuit
  • Breng al het materiaal en gereedschap op een veilige manier naar boven
  • Vanaf 1 januari 2018 mogen gebruikers van een rolsteiger nooit meer onbeschermd op hoogte staan, ook niet tijdens de opbouw en afbraak van een rolsteiger
  • Randbeveiliging moet altijd aangebracht zijn voordat een volgend platform tijdens de montage of demontage van een rolsteiger wordt betreden

Trappen en ladders

Het gebruik van trappen en ladders moet zoveel mogelijk worden vermeden bij werken op hoogte. Trappen en ladders zijn namelijk vooral bedoeld om op de werkplek te komen, niet om als werkplek te gebruiken. Als trappen en ladders toch worden gebruikt, moeten er extra voorzorgsmaatregelen worden genomen om de stabiliteit en de grip te waarborgen. Bijvoorbeeld:

  • De trap of ladder moet recht en stevig staan op een vlakke ondergrond die niet beweegt.
  • De trap of ladder moet vastgezet worden voordat een werknemer deze gebruikt.
  • De trap of ladder moet minimaal een meter uitsteken boven de verdieping waarop wordt gewerkt.
  • De gebruiker moet altijd beide handen vrij hebben om zich vast te houden aan de trap of ladder.
  • De gebruiker moet niet hoger staan dan de vierde trede van boven op een ladder.

Conclusie: Valbeveiliging verplicht vanaf 2,5 meter

Vanaf welke hoogte valbeveiliging nodig is, hangt af van de situatie en de risico’s die daarmee gepaard gaan. Vanaf een hoogte van 2,5 meter of bij risico verhogende omstandigheden is valbeveiliging verplicht. Er zijn verschillende soorten valbeveiliging die kunnen worden toegepast, afhankelijk van de situatie. Collectieve valbeveiliging heeft de voorkeur boven persoonlijke valbeveiliging. Het gebruik van trappen en ladders moet zoveel mogelijk worden vermeden. Maar als je gebruik maakt van een trap of ladder, let dan op de bovengenoemde voorzorgsmaatregelen.

Bij Steigerdeals.nl vind je een ruim assortiment aan valbeveiliging voor diverse toepassingen. Wij leveren kwalitatieve producten tegen scherpe prijzen, met een snelle levering en een uitstekende service. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of advies over de beste valbeveiliging voor jouw situatie.

Meer info? Lees ook zeker Arbobesluit artikel 3.16 - Voorkomen valgevaar.

Je trapgat goed en veilig schilderen met ladder
door Steigerdeals
30 Januari 2024
Lees meer
Dakkapel schilderen? Hou hier rekening mee
door Steigerdeals
23 Januari 2024
Lees meer
Wat is het verschil tussen een ladder en trap ?
door Steigerdeals
15 Januari 2024
Lees meer