Hoe en wanneer steiger verankeren?

door Steigerdeals
28 November 2023

Een van de belangrijkste aspecten van de veiligheid en stabiliteit van een steiger is de verankering. Verankering is het bevestigen van de steiger aan een draagkrachtige constructie, zoals een gebouw of een muur, om te voorkomen dat de steiger omvalt of verschuift door wind, belasting of andere invloeden.

In dit blogbericht zullen we bespreken hoe en vanaf welke hoogte je een steiger moet verankeren, afhankelijk van het type steiger dat je gebruikt, de belastingen die op de steiger werken en de eisen die gesteld worden door de richtlijn steigers. We zullen ook ingaan op de verschillende soorten verankeringen die je kunt toepassen en waar je op moet letten bij het kiezen en aanbrengen van verankeringen.

Inhoudsopgave

Vanaf welke hoogte moet je een rolsteiger verankeren aan gevel?

Waarom moet je een rolsteiger verankeren?

Hoe voorkom je instabiliteit door excentrische of verticale belastingen?

Hoe moet je een rolsteiger verankeren?

Waar moet je op letten bij het kiezen en aanbrengen van verankering?

Wat zijn enkele tips voor het verankeren van rolsteiger?

Conclusie 

Vanaf welke hoogte steiger verankeren aan gevel? 

De hoogte waarop je een rolsteiger moet verankeren hangt af van het type steiger dat je gebruikt en de horizontale belasting die op de steiger werkt. De richtlijn steigers geeft de volgende regels voor het verankeren van rolsteigers: 

  • Een smalle rolsteiger, maximaal 0,75 meter breed en 2,50 meter lang, moet altijd verankerd worden als de werkhoogte meer dan 4 meter is. De werkhoogte is de hoogte waarop je staat plus 2 meter.
  • Een brede rolsteiger, maximaal 1,35 meter breed en 3 meter lang, moet altijd verankerd worden als de werkhoogte meer dan 8 meter is.
  • Als er sprake is van extra belasting door wind, personen, materialen of machines, moet je de rolsteiger eerder verankeren dan de bovengenoemde hoogtes.
  • Als er sprake is van minder belasting door windluwe omstandigheden of beschutting door het bouwwerk, mag je de rolsteiger later verankeren dan de bovengenoemde hoogtes, mits de fabrikant daarmee instemt.

vanaf welke hoogte steiger verankeren aan gevel

Waarom moet je een rolsteiger verankeren?

Een rolsteiger moet verankerd worden om te zorgen voor voldoende uitwendige stabiliteit. Uitwendige stabiliteit betekent dat de steiger bestand is tegen horizontale belastingen die loodrecht of evenwijdig aan het bouwwerk staan. Horizontale belastingen evenwijdig aan het bouwwerk zijn belastingen die in dezelfde richting als het bouwwerk werken, bijvoorbeeld door wind of beweging op de steiger. Deze belastingen kunnen de steiger doen verschuiven of kantelen, waardoor de verankering los kan raken of beschadigd kan worden.

Een steiger vastzetten aan de gevel is een belangrijk element voor de veiligheid. Als een rolsteiger niet goed verankerd aan de muur is, kan hij omvallen of verschuiven door de horizontale belastingen. Dit kan leiden tot ernstige ongevallen of schade aan de steiger, het bouwwerk of de omgeving. Daarom is het belangrijk om te weten hoe en wanneer je een rolsteiger moet verankeren.

Hoe voorkom je instabiliteit door excentrische of verticale belastingen?

Om te voorkomen dat de steiger instabiel wordt door excentrische belasting of verticale belastingen, zijn de onderstaande maatregelen noodzakelijk. Excentrische belasting is een belasting die niet in het midden van de steiger werkt, maar aan de zijkant of de bovenkant. Verticale belastingen zijn belastingen die loodrecht op de steiger werken, bijvoorbeeld door het gewicht van personen, materialen of machines.

De onderstaande maatregelen zijn:

  • Verankeringen toepassen op de juiste hoogte, afstand en hoek om de steiger te verbinden met een draagkrachtige constructie.
  • Zorgen voor voldoende inwendige stabiliteit van de steiger door het gebruik van schoren, diagonalen, leuningen en kantplanken.
  • Zorgen voor voldoende uitwendige stabiliteit van de steiger door het gebruik van ballast, contragewichten of stabilisatoren.
  • Zorgen voor een goede verdeling van de belasting over de steiger door het gebruik van vloeren, platforms en steunpunten.
  • Zorgen voor een goede controle en onderhoud van de steiger en de verankering door regelmatige inspecties, tests en reparaties.

Een voorbeeld van een belasting; belastingen is wanneer de steiger te zwaar belast wordt door de personen, materialen of machines die erop staan, waardoor de steiger meer belastingen moet weerstaan dan waarvoor hij ontworpen is

Het belang van verankeren:

Als de verankering niet goed aangrijpt op de achterliggende constructie of als de achterliggende constructie niet draagkrachtig genoeg is, kan de verankering losraken, breken of scheuren, waardoor verankering waardeloos wordt. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties voor de gebruikers van de steiger en de omgeving.

Hoe moet je een rolsteiger verankeren?

Een rolsteiger moet verankerd worden aan een draagkrachtige constructie, zoals een gebouw of een muur, die de belasting van de steiger kan opnemen en afdragen. Je kunt verschillende soorten verankeringen gebruiken, zoals keilbouten, chemische ankers, schroef oogbouten of speciale koppelstukken. Het type verankering dat je kiest hangt af van het materiaal en de kwaliteit van de achterliggende constructie waarin je de verankering aanbrengt.

De richtlijn steigers geeft de volgende regels voor het aanbrengen van verankeringen:

  • Je moet minimaal één verankering per staander paar aanbrengen. Een staander paar is een set van twee verticale buizen die de steiger ondersteunen.
  • Je moet de verankeringen verspringend aanbrengen, zodat ze niet allemaal op dezelfde hoogte zitten. Dit zorgt voor een betere verdeling van de belasting over de steiger en de achterliggende constructie.
  • Je moet de ankers dicht bij de randen van de draagkrachtige constructie aanbrengen, zodat er geen grote afstand is tussen de verankering en het bouwwerk. Dit voorkomt dat er excentrische belastingen ontstaan, die het bouwwerk kunnen vervormen of beschadigen.
  • Je moet de verankeringen zo dicht mogelijk bij het bouwwerk aanbrengen, zodat er geen grote afstand is tussen de verankering en het bouwwerk. Dit voorkomt dat er excentrische belastingen ontstaan, die het bouwwerk kunnen vervormen of beschadigen.
  • Je moet de verankeringen in een hoek van 45 graden ten opzichte van de horizontale richting aanbrengen. Dit zorgt voor een optimale overdracht van de horizontale belasting naar de achterliggende constructie.
  • Je moet de verankeringen in een hoek van 90 graden ten opzichte van de verticale richting aanbrengen. Dit zorgt voor een optimale overdracht van de verticale belasting naar de achterliggende constructie.

Waar moet je op letten bij het kiezen en aanbrengen van verankeringen?

Bij het kiezen en aanbrengen van verankeringen moet je rekening houden met een aantal factoren, zoals:

  • De toegestane belasting van de verankering. De toegestane belasting is de maximale kracht die een verankering kan weerstaan zonder te falen. De toegestane belasting hangt af van het type en de kwaliteit van de verankering, het materiaal en de kwaliteit van de achterliggende constructie en de wijze van bevestiging. Je moet altijd controleren of de toegestane belasting van de verankering voldoende is om de belasting van de steiger op te nemen.
  • Het bouwwerk achterliggende constructie waarin je de verankering aanbrengt moet draagkrachtig genoeg zijn om de belasting van de steiger en de verankering te kunnen opnemen en afdragen.
  • De draagkrachtige constructie waarin je de verankering aanbrengt. De draagkrachtige constructie is het bouwwerk of het onderdeel daarvan waarin je de verankering bevestigt. De draagkrachtige constructie moet sterk genoeg zijn om de belasting van de steiger en de verankering te dragen en af te dragen naar de fundering. Je moet altijd controleren of de draagkrachtige constructie geschikt is voor het aanbrengen van verankeringen.
  • De wijze van bevestiging van de verankering. De wijze van bevestiging is de manier waarop je de verankering vastmaakt aan de draagkrachtige constructie. De wijze van bevestiging hangt af van het type en het formaat van de verankering en het materiaal en het formaat van het gat waarin je de verankering plaatst. Je moet altijd controleren of je de juiste boor, plug, bout, moer, ring of koppeling gebruikt om de verankering te bevestigen.

Wat zijn enkele tips voor het verankeren van rolsteigers?

Een steiger aan de muur bevestigen is niet moeilijk, maar het is zeer belangrijk dat dit juist gebeurt. Hier zijn enkele tips voor het verankeren van rolsteigers:

  • Volg altijd de instructies van de fabrikant of leverancier van de rolsteiger en de verankering op. Deze instructies geven je informatie over de juiste montage, demontage, verplaatsing en verankering van de rolsteiger en de verankering.
  • Controleer altijd de staat en de kwaliteit van de rolsteiger en de verankering voordat je ze gebruikt. Zorg ervoor dat alle onderdelen compleet, schoon, onbeschadigd en goed functionerend zijn. Vervang of repareer eventuele defecte of versleten onderdelen zo snel mogelijk.
  • Controleer altijd de staat en de kwaliteit van de draagkrachtige constructie waarin je de verankering aanbrengt. Zorg ervoor dat het materiaal, de dikte, de sterkte en de hechting van de constructie geschikt zijn voor het aanbrengen van verankeringen. Vermijd het boren in voegen, scheuren, holtes of andere zwakke plekken in de constructie.
  • Boor altijd gaten met de juiste diameter, diepte en richting voor het plaatsen van verankeringen. Gebruik een boormachine met een geschikte boor voor het materiaal waarin je boort. Houd de boormachine recht en stabiel tijdens het boren. Maak de gaten grondig schoon met een stofzuiger, een stijve ronde borstel of een blaaspistool om stof, vuil of losse deeltjes te verwijderen.
  • Plaats altijd verankeringen met de juiste lengte, breedte en vorm in de geboorde gaten. Gebruik een hamer, een schroevendraaier, een sleutel of een ander gereedschap om de verankering goed vast te zetten in het gat. Zorg ervoor dat de verankering niet te los of te strak zit in het gat. Controleer of de verankering goed aangrijpt op de achterliggende constructie en geen speling heeft.
  • Bevestig altijd de rolsteiger aan de verankering met een geschikte koppeling, zoals een haakpen, een schroef oogbout of een speciaal koppelstuk. Zorg ervoor dat de koppeling goed past op de verankering en op de steigerbuis. Draai de koppeling stevig vast met een sleutel of een ander gereedschap. Controleer of de koppeling geen speling heeft en geen schade veroorzaakt aan de steigerbuis of de verankering.
  • Controleer altijd of de rolsteiger goed verankerd is voordat je hem gebruikt. Test of de steiger stabiel staat en niet kan omvallen of verschuiven door aan de steiger te duwen of te trekken. Controleer of alle verankeringen goed vastzitten en geen tekenen van slijtage of beschadiging vertonen. Controleer ook of er geen obstakels of gevaren zijn in de omgeving van de steiger die de stabiliteit kunnen beïnvloeden.

Conclusie

Bij ons kun je terecht voor hoogwaardige rolsteigers en verankeringen die voldoen aan alle veiligheidsnormen en richtlijnen. Wij leveren niet alleen de materialen, maar ook de service en het advies die je nodig hebt om je rolsteiger goed te verankeren.

Wil je meer weten over onze rolsteigers en verankeringen? Neem dan nu contact met ons op via 085- 0656192 of via de mail; [email protected]. Wij staan klaar om al je vragen te beantwoorden en je een vrijblijvende offerte te sturen. Wacht niet langer en zorg ervoor dat je rolsteiger goed verankerd is!

Je trapgat goed en veilig schilderen met ladder
door Steigerdeals
30 Januari 2024
Lees meer
Dakkapel schilderen? Hou hier rekening mee
door Steigerdeals
23 Januari 2024
Lees meer
Wat is het verschil tussen een ladder en trap ?
door Steigerdeals
15 Januari 2024
Lees meer