Hoe en wanneer gebruik je een rolsteiger

door Steigerdeals
17 Juni 2021

Hoe en wanneer gebruik je een rolsteiger

Een rolsteiger is een steiger die bestaat uit één of meerdere werkvloeren. De rolsteiger is voorzien van wielen waardoor verplaatsing mogelijk is wat bij vaste steigers niet het geval is. In tegenstelling tot vaste steigerconstructies mag een ervaren bouwvakker met zijn collega’s wel een rolsteiger opbouwen. Vaste steigers moeten namelijk worden opgebouwd door steigerbouwers die gecertificeerd zijn en in het bezit zijn van het certificaat Steigerbouwer A of Steigerbouwer B. De rolsteigers zijn over het algemeen van een veel lichter materiaal gemaakt, aluminium, en zijn ook kleiner. De rolsteigers zijn systeemsteigers en kunnen hierdoor eenvoudig worden opgebouwd. Dat ze systeemsteigers zijn betekent dat ze bestaan uit vaste elementen die kunnen worden bevestigd aan elkaar. 

Gebruik

Rolsteigers worden voornamelijk gebruikt bij lichte en staande werkzaamheden. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan het aanbrengen van verlichting of schilderwerk. Tijdens het gebruiken van de rolsteiger kunnen de wielen op de rem worden gezet, zodat er op een stabiel platform gewerkt kan worden. Het handige aan een rolsteiger is dat u die maar één keer gekocht hoeft te worden en daarna kan er een leven lang geprofiteerd van worden. 

Verschillende soorten rolsteigers

Er zijn heel veel verschillende mogelijkheden wat betreft een rolsteiger. Breedte maten kunnen 0.75 meter, 0.90 meter en 1.35 meter zijn. De lengte van het platform kan 1.90 meter, 2.50 meter en 3.05 meter zijn. Een aantal mogelijkheden zijn: 

  • Dit type rolsteiger wordt vaak basic genoemd. Het is een semi-professionele rolsteiger die geschikt is voor particulieren en ZZP’ers. Het beschikt over een maximale werkhoogte van 12,2 meter. Vaak hebben deze rolsteigers een aantrekkelijke prijs. 
  • De standaard rolsteiger is een professionele rolsteiger die geschikt is voor intensief en dagelijks gebruik. Deze is gemaakt van kwalitatief aluminium en heeft een maximale werkhoogte van 14,2 meter.
  • De Euro rolsteiger beschikt over een zelfborgende ‘Europen’. Dit soort rolsteiger is erg eenvoudig op te bouwen en af te breken. De maximale werkhoogte is 14,2 meter. 

Rolsteigers kunnen ook verschillende werkhoogtes hebben:

  • 4 meter werkhoogte is vooral geschikt voor kleine onderhoudswerkzaamheden op de eerste verdieping of de begane grond. Dit is bijvoorbeeld werk aan de deur-of raamkozijnen. De werkhoogte houdt in: platformhoogte plus 2 meter. 
  • Met een werkhoogte van 6 meter kan er op de eerste verdieping aan de slag worden gegaan. Deze steiger kan binnen en buiten worden gebruikt, perfect voor werk aan de gevel bijvoorbeeld.
  • Rolsteigers met een werkhoogte van 8 meter zijn geschikt voor bedrijven en particulieren. Dit type rolsteiger is het meest populair. Het kan worden opgebouwd tot een maximale hoogte van 8,2 meter, maar het kan ook gedeeltelijk worden opgebouwd voor klussen die op een lagere hoogte zitten. 
  • Voor onderhoudswerkzaamheden aan appartementencomplexen en woningen die meer dan 3 verdiepingen hebben, is een rolsteiger met een werkhoogte van 12 meter perfect.

 

Het werken op een steiger brengt natuurlijk gevaren met zich mee. Werken op hoogte kan risico’s met zich meebrengen, zoals vallen bijvoorbeeld. Deze risico’s kunnen met een aantal veiligheidsrichtlijnen worden beheerst. Dit zijn een aantal van de belangrijke richtlijnen:

  • Rolsteigers met een lengte van meer dan 8 meter moeten eerst lager worden gemaakt voordat ze op een veilige manier weggerold kunnen worden. 
  • Het verplaatsen van een rolsteiger moet altijd door 2 of meer personen gedaan worden. 
  • Stabilisatoren moeten zich zo dicht mogelijk bij de grond bevinden. In het geval dat er stabilisatoren met wieltjes worden gebruikt, moeten deze op de grond blijven. 
  • Het verrijden van de rolsteiger mag alleen als dit op een veilige manier kan worden uitgevoerd. 
Je trapgat goed en veilig schilderen met ladder
door Steigerdeals
30 Januari 2024
Lees meer
Dakkapel schilderen? Hou hier rekening mee
door Steigerdeals
23 Januari 2024
Lees meer
Wat is het verschil tussen een ladder en trap ?
door Steigerdeals
15 Januari 2024
Lees meer