Het verschil tussen werkhoogte en platformhoogte

door Steigerdeals
13 September 2023

Wat is werkhoogte?

Wat is platformhoogte?

Hoe bereken je werkhoogte?

Hoe bereken je platformhoogte?

Waarom is het verschil tussen werkhoogte en platformhoogte belangrijk?

Welke soort steigers zijn er?

Waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste steiger?

Conclusie

Als je een klus hebt waarbij je op hoogte moet werken, dan is een steiger een onmisbaar hulpmiddel. Een steiger zorgt ervoor dat je veilig, comfortabel en efficiënt kunt werken, zonder dat je steeds een ladder of trap op en af hoeft te gaan. Maar hoe kies je de juiste steiger voor jouw klus? Daarvoor moet je weten wat de werkhoogte en de platformhoogte zijn, en hoe deze van elkaar verschillen. Om verwarring te vermijden wordt er in deze blog alles uitgelegd over het verschil tussen werkhoogte en platformhoogte, hoe je ze kunt berekenen en waar je op moet letten bij het kopen van een steiger.

 

verschil werkhoogte platformhoogte

Wat is werkhoogte?

De werkhoogte is de hoogte waarop je kunt werken als je op het platform van de steiger staat. Het is dus niet de hoogte van de steiger zelf, maar de hoogte die je kunt bereiken met je armen gestrekt. De werkhoogte hangt af van de lengte van de persoon die op de steiger staat, maar ook de verschillende steigers en de manier waarop deze is opgebouwd. De werkhoogte wordt meestal aangegeven in meters. 

Wat is platformhoogte?

De platformhoogte is de hoogte van het platform waarop je staat als je op de steiger werkt. Het is dus de hoogte van de vloer van de steiger. De platformhoogte bepaalt hoe hoog je kunt werken zonder dat je hoeft te bukken of te rekken. De platformhoogte hangt af van het type steiger en de manier waarop deze is opgebouwd. De platformhoogte wordt meestal aangegeven in meters.

Hoe bereken je werkhoogte?

De werkhoogte kun je berekenen door bij de platformhoogte twee meter op te tellen. Dit komt omdat de gemiddelde Nederlander ongeveer twee meter kan reiken met zijn armen gestrekt. Dus als je een platformhoogte hebt van 6 meter, dan heb je een werkhoogte van 8 meter. Dit betekent dat je tot 8 meter hoog kunt werken zonder dat je een ladder of trap nodig hebt.

De formule voor het berekenen van de werkhoogte is:

werkhoogte=platformhoogte+2

Hoe bereken je platformhoogte?

De platformhoogte kun je berekenen door van de totale hoogte van de steiger een meter af te trekken. Dit komt omdat de steiger altijd een leuning van 1 meter hoog moet hebben om veilig te kunnen werken. Dus als je een steiger hebt van 8 meter hoog, dan heb je een platformhoogte van 7 meter. Dit betekent dat je op 7 meter hoog kunt staan zonder dat je uit de steiger kunt vallen.

De formule voor het berekenen van de platformhoogte is:

platformhoogte=totale hoogte steiger −1 of werkhoogte -2

Waarom is het verschil tussen werkhoogte en platformhoogte belangrijk?

Het verschil tussen werkhoogte en platformhoogte is belangrijk om te weten, omdat het invloed heeft op:

  1. De keuze van de juiste steiger: als je weet wat de werkhoogte en de platformhoogte zijn, dan kun je makkelijker bepalen welke steiger je nodig hebt voor jouw klus. Je wilt immers niet te hoog of te laag werken, want dat is oncomfortabel en onveilig. Ook wil je niet te veel of te weinig onderdelen gebruiken, want dat is onnodig en duur.
  2. De veiligheid van het werken met een steiger: als je weet wat de werkhoogte en de platformhoogte zijn, dan kun je ook beter inschatten of je aan de veiligheidseisen voldoet. Er zijn namelijk regels voor het werken met een steiger, die onder andere bepalen hoe hoog je mag uitsteken boven het platform, hoe je de steiger moet verankeren en hoe je de steiger moet controleren. Dit lees je hier!

Welke soort steigers zijn er?

Er zijn verschillende soorten steigers, die elk geschikt zijn voor verschillende soorten werkzaamheden en situaties. De meest voorkomende soorten steigers zijn:

  1. Rolsteigers: dit zijn steigers die op wielen staan, zodat je ze makkelijk kunt verplaatsen. Rolsteigers zijn ideaal voor klussen waarbij je op verschillende plekken moet werken, zoals schilderen of behangen. Rolsteigers zijn er in smalle en brede varianten, afhankelijk van de breedte van het platform. Een smalle rolsteiger heeft een platformbreedte van 75 of 90 cm, en een brede rolsteiger heeft een platformbreedte van 135 cm.

  2. Kamersteigers/vouwsteigers: dit zijn kleine en lichte steigers die je makkelijk kunt opbouwen en afbreken. Kamersteigers zijn ideaal voor klussen binnenshuis, zoals plafond- of wandwerkzaamheden. Kamersteigers hebben meestal een platformhoogte van maximaal 3 meter, en een werkhoogte van maximaal 4 meter.

  3. Gevelsteigers: dit zijn steigers die langs een gevel worden opgebouwd, zodat je de hele gevel kunt bereiken. Gevelsteigers zijn ideaal voor klussen waarbij je langdurig en intensief aan een gevel moet werken, zoals metselen of isoleren. Gevelsteigers hebben meestal een platformhoogte van minimaal 8 meter, en een werkhoogte van minimaal 9 meter.

Waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste steiger?

Bij het kiezen van de juiste steiger moet je rekening houden met een aantal factoren, zoals:

  1. Het type steiger: afhankelijk van het soort werk dat je wilt doen en de ruimte die je hebt, kun je kiezen voor een rolsteiger of een kamersteiger. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen, die we hierboven hebben beschreven.

  2. Het gebruik van de steiger: hoe vaak en hoe lang ga je de steiger gebruiken? Voor intensief gebruik heb je een stevige en stabiele steiger nodig die makkelijk op te bouwen en af te breken is. Als je de steiger af en toe gebruikt, dan kun je kiezen voor een lichtere en compactere steiger die minder ruimte inneemt.

  3. De maximale werkhoogte: hoe hoog wil je kunnen werken met de steiger? De maximale werkhoogte bepaalt hoeveel onderdelen je nodig hebt om de steiger op te bouwen. Hoe hoger de steiger, hoe meer onderdelen, zoals frames, schoren, platforms, wielen en stabilisatoren. Ook moet je rekening houden met eventuele obstakels, zoals bomen of dakranden.

  4. De veiligheidseisen: welke regels gelden er voor het werken met een steiger? In Nederland moet je voldoen aan de Arbowetgeving en de NEN-normen voor het veilig werken met een steiger. Dit betekent onder andere dat je altijd een leuning moet hebben, dat je niet meer dan twee meter boven het platform mag uitsteken, dat je de steiger moet verankeren bij een bepaalde hoogte en dat je de steiger regelmatig moet controleren.

Conclusie

Het verschil tussen werkhoogte en platformhoogte is dus heel simpel: de werkhoogte is de hoogte waarop je kunt werken als je op het platform staat, en de platformhoogte is de hoogte van het platform zelf. Je kunt de werkhoogte berekenen door bij de platformhoogte twee meter op te tellen, en je kunt de platformhoogte berekenen door van de totale hoogte van de steiger een meter af te trekken. Bij het kiezen van de juiste steiger moet je rekening houden met het type steiger, het gebruik van de steiger, de maximale werkhoogte en de veiligheidseisen.

Je trapgat goed en veilig schilderen met ladder
door Steigerdeals
30 Januari 2024
Lees meer
Dakkapel schilderen? Hou hier rekening mee
door Steigerdeals
23 Januari 2024
Lees meer
Wat is het verschil tussen een ladder en trap ?
door Steigerdeals
15 Januari 2024
Lees meer