Een geschikte steiger voor iedere klus

door Steigerdeals
14 Juni 2021

Een geschikte steiger voor iedere klus

Het uitkiezen van een steiger is niet iets wat iemand elke dag moet doen. Het is natuurlijk handig om de juiste steiger te hebben voor de klus die moet worden uitgevoerd. Hiervoor kan met het volgende rekening worden gehouden.

Welke steiger is nodig? 

Welke steiger nodig is, hangt natuurlijk af van de klus. Het is handig om bij deze vragen stil te staan. 

  • Wat is de werkhoogte waar op moet worden gewerkt?
  • Wordt de steiger intensief (professioneel), regelmatig (semi-professioneel) of maar een aantal keer (doe-het-zelf) gebruikt?
  • Waarvoor gaat de steiger gebruikt worden?
  • Gaat de steiger binnen of buiten worden gebruikt?

 

Een kamersteiger of een rolsteiger kiezen?

Kamersteiger

Een kamersteiger wordt ook wel een vouwsteiger genoemd. Deze is makkelijk in elkaar te klappen en is daarom ook makkelijk te vervoeren. Dit soort steiger wordt voornamelijk gebruikt voor schilderklussen, het buiten schoonmaken van dakranden en stukadoor klussen. Een kamersteiger is handig voor alle klussen waar net wat extra hoogte voor nodig is. De kamersteigers bestaan uit onderdelen die kant en klaar zijn en eenvoudig op te bouwen zijn. Door de afmetingen passen deze steigers ook in de kleinste en smalste deuropeningen. De meeste kamersteigers hebben lengtematen van 150, 190 en 250 centimeter. Ze hebben maximaal een werkhoogte van 8 meter. De breedtes zijn 75, 90 en 135 cm. De kamersteiger is dus handig voor klussen binnenshuis waarbij op hoogte moet worden gewerkt. Deze steiger is in te stellen op de perfecte werkhoogte en zorgt ervoor dat er veilig en stabiel kan worden gewerkt. Daarnaast is deze steiger ook gemakkelijk te verplaatsen en op te bergen door het vouwsysteem. Doordat de kamersteigers in verschillende maten beschikbaar zijn, is er altijd een geschikte steiger voor de situatie. Ten slotte zou de steiger ook kunnen worden uitgebreid met behulp van een steiger opzetstuk. 

Rolsteiger

Rolsteigers zijn handig voor veilig werken op hoogte en zijn ook makkelijk te verplaatsen. Deze steiger is erg handig voor buitenklussen. Bij de rolsteigers wordt een onderscheid gemaakt tussen professioneel gebruik (intensief), semi-professioneel gebruik (regelmatig) en doe-het-zelf gebruik. De rolsteigers zijn verkrijgbaar in verschillende maten. De werkhoogte gaat van 2 tot 14 meter, de breedtes variëren tussen 75 cm, 90 cm en 135 cm. De platform lengtes variëren tussen 190 cm, 250 cm en 305 cm. De rolsteiger is dus erg geschikt voor buitengebruik door de zwenkwielen met spindel. Ze zijn goed voor professioneel en semi-professioneel gebruik. Deze rolsteigers zijn van aluminium gemaakt waardoor ze licht en makkelijk verplaatsbaar zijn. Bij het opbouwen van de rolsteiger is het belangrijk om goed de opbouwinstructies op te volgen. Dit scheelt tijd bij het opbouwen. Naast de opbouwtijd is de veiligheid van de mensen die werken op de steiger ook heel belangrijk. Met de juiste opbouw worden ongevallen voorkomen. Bij rolsteigers met een platformhoogte van 8 meter buiten en 12 meter binnen is verankering wettelijk verplicht. Bij lagere werkhoogtes wordt verankering ook aangeraden, ondanks het feit dat het niet wettelijk verplicht is. In Nederland hebben we met veel wind te maken en daarom is het aangeraden om de steiger te verankeren. Daarnaast moet er bij een windkracht van 6 of meer ook worden verankerd. De verankering kan natuurlijk alleen worden geplaatst in een muur die dit aan zou kunnen.

Je trapgat goed en veilig schilderen met ladder
door Steigerdeals
30 Januari 2024
Lees meer
Dakkapel schilderen? Hou hier rekening mee
door Steigerdeals
23 Januari 2024
Lees meer
Wat is het verschil tussen een ladder en trap ?
door Steigerdeals
15 Januari 2024
Lees meer